Billigudgave skal få unge til at læse Kierkegaard

De to første bind er netop kommet i butikkerne og indeholder Kierkegaard-klassikere som ”Frygt og Bæven”, ”Gjentagelsen” og ”Begrebet Angest”

Der ventes i alt 15 billige Kierkegaard bøger fra Gyldendals forlag de kommende år.
Der ventes i alt 15 billige Kierkegaard bøger fra Gyldendals forlag de kommende år.

Det store arbejde, Søren Kierkegaard Forskningscenteret afsluttede i 2012 med at samle og udgive den danske filosof Søren Kierkegaards produktion gennem livet, blev til 55 omfangsrige bind.

Et monumentalt værk, men også lidt af en investering, der med sit omfattende videnskabelige noteapparat måske kunne mangle appel til den yngre eller blot mindre Kierkegaardvante del af befolkningen.

For at komme dem i møde udkommer Kierkegaards trykte værker nu som billigudgave med 15 bind i alt på Gyldendals Forlag, redigeret og udgivet af Søren Kierke-gaard Forskningscenterets direktør, professor og dr. theol.h.c. Niels Jørgen Cappelørn.

De to første bind er netop kommet i butikkerne og indeholder Kierkegaard-klassikere som ”Frygt og Bæven”, ”Gjentagelsen” og ”Begrebet Angest”.

Ud over en mere overkommelig pris og et mere handy format, er billigudgaven af Søren Kierkegaards Værker forsynet med en hel del flere sproglige kommentarer, end der findes i ”den store udgave”. For eksempel er der kommentarer til ord som ”overflødighed” og ”vistnok”, hvor betydningen har forskudt sig på de godt 200 år fra Kierkegaard levede til nutiden.

”Jeg har forøget, ofte fordoblet antallet af sproglige kommentarer for at fremme tilgængeligheden til Kierkegaards tekster, ikke mindst for unge og yngre studerende,” siger Niels Jørgen Cappelørn om værket til Københavns Universitets hjemmeside.

Til gengæld er de flere end 70.000 realkommentarer forsvundet i billigudgaven, hvilket gør, at bogserien kan holdes på 15 bind.

Skulle der sidde en højskole- eller gymnasieelev derude med lyst til at dykke endnu dybere ned i tekstens betydning, kan realkommentarerne dog stadig findes, da de ligger gratis som tillæg på internettet.

Den nye udgave er i øvrigt stadig sat med dobbelt a i stedet for å, store bogstaver ved navneordene og gamle bøjningsformer. Kort sagt fremstår hovedteksterne som på Kierkegaards tid.

Efter planen afsluttes bogserien i år 2019. De to næste bind i serien kommer allerede senere i år.