Blandet borgerlig modtagelse af ny teaterbestyrelse

Kulturminister Bertel Haarders (V) beslutning om at afsætte Det Kongelige Teaters bestyrelse og indsætte en ny - med direktør, tidligere chefredaktør Lisbeth Knudsen som formand - deler vandene hos borgerlige meningsdannere

Findes der ikke bedre bud end, Lisbeth Knudsen - tidligere chefredaktør ved Berlingske og nuværende direktør for Mandag Morgen, som formand for Det Kongelige Teater, spørger flere borgerlige debattører.
Findes der ikke bedre bud end, Lisbeth Knudsen - tidligere chefredaktør ved Berlingske og nuværende direktør for Mandag Morgen, som formand for Det Kongelige Teater, spørger flere borgerlige debattører. Foto: Thomas Lekfeldt.

Der er både hovedrysten og opadvendte tommelfingre blandt borgerlige debattører til kulturminister Bertel Haarders (V) udnævnelse af Lisbeth Knudsen - tidligere chefredaktør ved Berlingske og nuværende direktør for Mandag Morgen - til bestyrelsesformand for Det Kongelige Teater. Blandt de mest kritiske er sognepræst og forfatter Henrik Gade Jensen.

”Det er trist, at en borgerlig kulturminister ikke har bedre bud at finde til en så vigtig post,” siger Henrik Gade Jensen.

”Jeg forstår ikke, at en borgerlig regering ikke benytter sig af de muligheder, man har for at sætte præg på den politik og det samfund, man gerne vil have. Det handler om, at man udnævner folk, der har et engagement i den nationale kulturtradition, og det har Lisbeth Knudsen ikke givet udtryk for, at hun har. Findes der ikke humanistiske professorer med indlevelse i dansk national kultur, der ville være bedre bud?”.

Netop ønsket om et tydeligere borgerligt præg på kulturpolitikken blandt andet med politisk motiverede udnævnelser stod ellers centralt for den forrige VK-regering, der i nullerne førte kulturkamp. Men det har aldrig været Bertel Haarders stil, forklarer lektor ved Aarhus Universitet Hans Hauge.

”Socialdemokratiske og radikale regeringer er bedre til at bruge deres magt end Venstre-politikere, når det kommer til at placere meningsfæller rundt omkring i nævn og bestyrelser. Jeg kan ikke forstå, at Haarder ikke gør det, men det er nok et udtryk for, at den nuværende regering er parlamentarisk svag,” siger Hans Hauge.

”Jeg ser udpegningen af Lisbeth Knudsen som en teknisk eller praktisk udvælgelse, hvor man har fundet en formand til en kulturinstitution, som står i svære økonomiske problemer,” siger han.

Direkte ros til Haarders beslutning er der til gengæld fra tidligere kulturminister for De Konservative Grethe Rostbøll, der netop var ansvarlig for Det Kongelige Teaters første bestyrelse.

”Da Uffe Elbæk (AL) som kulturminister udpegede sin bestyrelse, var det mere hans omgangskreds, end det jeg kalder rigets bedste mænd og kvinder. Det kan kun blive bedre,” lyder det fra Grethe Rostbøll.

”De, der skal udpeges til den bestyrelse, skal dække et meget bredt politisk spektrum for at sikre opbakningen til Det Kongelige Teater. Lisbeth Knudsen er en meget dygtig administrator, og hun er bredt respekteret i de politiske kredse. Og så er det jo ikke bestyrelsesformanden, der skal have forstand på teater, det er direktøren og de ansattes rolle.”

Samme konklusion når forfatter og musikkritiker ved Weekendavisen Jakob Levinsen frem til.

”Man kan diskutere, om det er en god idé, at Haarder udskifter hele bestyrelsen, men Lisbeth Knudsen er en hamrende dygtig chef, som véd at holde fingrene fra den daglige ledelse.”

Heller ikke kulturhistoriker og forfatter Henrik Jensen har noget at sige selve udnævnelsen af Lisbeth Knudsen på. Men, advarer han, ”det er selvfølgelig ikke nogen god idé, hvis enhver ny regering fremover skifter hele bestyrelsen i Det Kongelige Teater ud som led i en eller anden markering. Så bliver det let noget rod.”