Prøv avisen

Blixens brev om selvmord er dukket frem fra gemmerne

Karen Blixen gik efter alt at dømme med selvmordstanker, viser brev der er dukket op for nylig. - Foto: Per Pejstrup Denmark

Forsker kalder fund af fortvivlet Blixen-brev for "scoop". Forfatteren gik tilsyneladende i selvmordstanker

Fundet af en række breve i et dødsbo - deriblandt et opsigtsvækkende brev fra Karen Blixen - gør verden klogere på den berømte danske forfatter. Det skriver Politiken.

Brevene kan ses i den nye og ubeskårne version af forfatterens breve, "Karen Blixen i Afrika. En Brevveksling 1914-1931", der udkommer i april.

LÆS OGSÅ: Hvis Afrika? Var Karen Blixen racist?

Et formodet selvmordsbrev, givetvis skrevet i sommeren 1931, kort før hun vendte tilbage til Danmark, vækker især interesse.

- Brevet er interessant, fordi det er et ret håndfast bevis på, at hun tænkte på at gøre det slut for sig selv, siger en af bogens redaktører, Marianne Juhl, til Politiken.

Ordet "selvmord" benyttes ikke. Der er tale om en tolkning, understreger redaktørerne.

- Ud fra sammenhængen er det en rimelig tolkning, at der er tale om et selvmordsforsøg. Under alle omstændigheder er dette brev udtryk for virkelig dyb fortvivlelse, siger Marianne Juhl.

Litteraturanmelder Lasse Horne Kjældgaard, som er direktør for Dansk Sprog- og Litteraturselskab, siger:

- Det er et scoop. Det er interessant, at kort før Karen Blixen tager tilbage til Danmark, overvejer hun muligheden af at slå sig selv ihjel.

- Havde hun gjort det, ville hendes forfatterskab ikke findes, og hun ville være glemt i dag, siger han til Politiken.

Der har tidligere været beretninger om, at Karen Blixen skulle have forsøgt at tage sit eget liv, men udelukkende som andenhånds-udsagn. Blandt andet i den amerikanske forfatter Judith Thurmans biografi.

- Det var Thomas Dinesen (Blixens bror, red.), som fortalte mig om selvmordsbrevet, siger Judith Thurman til Politiken.

Det er i dødsboet efter Viggo Kjær Petersen, som havde sin gang på Rungstedlund og var ven med Karen Blixen, at man har fundet brevet med forfatterens angivelige selvmordstanker.