Prøv avisen

Blues får blodet til at bruse

”Hvis man for eksempel er gal, kan det hjælpe at høre noget aggressiv musik, og hvis man har brug for at slappe af, kan det for eksempel være rart at lytte til Leonard Cohen eller Neil Young,” mener ”Plade-Bent”. – Privatfoto.

Bent Andersen er bedre kendt som Plade-Bent på Bornholm. De seneste 37 år har han solgt musik fra sin pladebutik i Rønne

Hvilken sang vil du gerne vågne til om morgenen?

Jeg hører altid enten blues eller bluesrock om morgenen. Det er sådan en dejlig måde at starte dagen på. Det er så også min egen personlige musiksmag, som jeg også hører midt på dagen, og inden jeg går i seng. Jeg hører også meget klassisk musik i løbet af dagen, men for at få en ordentlig morgenstarter skal det helst være hård blues eller bluesrock. Det kan sætte gang i blodomløbet, så man vågner. Blues får blodet til at bruse. Og jeg hører alt fra Chicago-blues til de nyere generationer som Joe Satriani.

LÆS OGSÅ: En god dag starter med Billie Holiday og en god kop kaffe

Hvilke tre album ville du ikke kunne undvære?

Det ville være svært at nøjes med tre album, må jeg sige. Hvert eneste album, Beatles lavede, var faktisk revolutionerende, så Beatles skulle i hvert fald med, og jeg tror, at jeg så ville vælge The White Album, der også er et dobbeltalbum, hvilket jo giver mere musik at lytte til. Jimi Hendrix Electric Ladyland ville jeg heller ikke kunne undvære. Det er også et legendarisk dobbeltalbum. Og endelig ville jeg nok tage Rolling Stones Their Satanic Majesties Request fra 1967 eller Pink Floyd med Ummagumma.

Hvad kan man bruge musik til?

Musik kan spille sammen med ens følelser. Uanset hvordan man har det, kan man altid finde et soundtrack, der passer til ens indre verden, og derfor er musikkens mangfoldighed også noget af det fantastiske ved musik. Jeg plejer at sige, at der kun findes en slags musik, og det er god musik. Selvfølgelig findes der musik, man ikke selv vil høre på, men det, man ikke kan lide at høre på, er der altid nogle andre, der elsker. Derfor findes der kun god musik.

Selvom jeg selv foretrækker én slags musik og for eksempel ikke er så vild med jodle-Birge, er der jo andre, som godt kan lide at lytte til ham. Og jeg er selv glad for, at der findes meget forskellig musik.

Sommetider kan jeg lytte til den samme musik i tre dage i træk, inden jeg pludselig får nok af det og kaster mig over noget helt andet. Men det hænger som regel igen sammen med ens indre humør. Hvis man for eksempel er gal, kan det hjælpe at høre noget aggressiv musik, og hvis man har brug for at slappe af, kan det for eksempel være rart at lytte til Leonard Cohen eller Neil Young. Og mange bruger jo også musik til at udtrykke deres følelser. Musik kan afspejle alle følelser, også de religiøse.

I religion har der altid været musik, og det behøver ikke kun at være salmesang og orglet, der bruser. Der findes kristen musik inden for alle genrer. Man kan høre den mest larmende kristne hea-vyrock, hvor man næsten kan tro, at det er satanister, der synger, hvis man ikke lytter til de religiøse tekster. Og der findes jo også religiøs country, rock, rhytm and blues, rock og rap, ligesom mange af de klassiske komponister skrev deres musik direkte til kirkelig brug. Men ellers vil jeg sige, at musik kan bruges i alle sammenhænge.

I Mit musikliv spørger vi hver onsdag en aktuel person fra musiklivet om hendes eller hans musiksmag