Prøv avisen

Bøger med ånd og eksistens er tidens store bestsellere

Teolog og anmelder mener, at samfundet og vores livsstil har skabt en søgen og eksistentiel spørgen, som interessen for bøger med eksistentielt indhold er et udtryk for. Arkivfoto. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

De seneste ugers bestsellerlister for faglitteratur har været domineret af bøger fyldt med ånd og eksistens med Sørine Gotfredsens læsning af Bibelen i top

Det er de færreste mennesker, der går igennem livet uden perioder med eksistentiel tvivl. Nogle leder efter svarene i relationer, i dem selv, lange rejser, religion eller nye hobbyer. Og lige for tiden er der også en del, der søger mod deres nærmeste boghandel.

Det tyder det i hvert fald på, hvis man kigger på boghandlerkæden Bog & Idés bestsellerliste fra sidste uge, uge 30. Bestsellerlisten er en ugentlig sammenfatning af salgstal fra både webshop og fysiske butikker, og listen over faglitteratur domineres markant af udgivelser, der kredser om det åndeligt og filosofisk eksistentielle. På førstepladsen er Sørine Gotfredsen med ”Som Sørine læser Bibelen”, mens Niels Overgaards værk ”Det hele handler ikke om dig” om stoicisme indtager femtepladsen.

Også tidens store åndelige stjerne, Svend Brinkmann, er repræsenteret som nummer fire med ”Hvad er et menneske?”, og på sjettepladsen er den mangeårige sundhedsguru Chris MacDonald med bogen ”Ikke til forhandling – livets ligning”. Bestsellerlisterne i de foregående uger har tegnet samme billede: Bøger om ånd, tro, filosofi og eksistens er det, bogkøberne går efter i øjeblikket.

Teolog Thomas Reinholdt Rasmussen, der er provst i Hjørring Søndre Provsti og litteraturanmelder, ser tendensen som en reaktion på tiden.

”Jeg ser det som et udtryk for, at det sekulariserede samfund, vi har skabt, ikke giver folk en tilfredsstillende livsmening. Vores samfund har skabt en søgen og eksistentiel spørgen, hvilket de her bøger taler ind i,” mener han.

Thomas Reinholdt Rasmussen medgiver, at en bog om læsning af Bibelen ikke umiddelbart lyder som en oplagt bestseller. Men i hans optik har Sørine Gotfredsen bedrevet en bog fyldt med substans, der samtidigt har et udtryk, der er appellerende.

”Fælles for de her bøger er, at det er velkendte ansigter, der sætter sig selv på spil og er eksistentielt engageret. Vi vil gerne læse om kendte ansigter, der går rundt og tumler med de samme ting som os selv,” siger Thomas Reinholt Rasmussen, der også mener, at coronakrisen har sat yderligere skub i danskernes eksistentielle fordybelse, ligesom tidligere kriser har gjort.

Anna Møller, der er forfatter og litteraturanmelder hos Kristeligt Dagblad, peger på, at det i en tid domineret af fortællingen om, at alt er muligt, kan føles skamfuldt ikke at slå til.

”Det skamfulde menneske er søgende. Det skamfulde menneske tænker, hvorfor har jeg det sådan her, og hvorfor er jeg ikke lykkelig. Vi vil være dygtige til at leve, vi vil være harmoniske og lykkelige, men vi ved ikke hvordan. Måske derfor er der et stigende fokus på filosofi i disse år, da de her bøger tilbyder en redningsplanke at gribe fat i,” siger Anna Møller.

Samtidig peger hun på, at det ikke kun er i faglitteraturen, men også i skønlitteraturen, at danskernes yndlingsemne i øjeblikket er dem selv. Det ses blandt andet ved, at familiekrøniker af Merete Pryds Helle samt beretninger fra hverdagslivet af Tine Høeg sælger som varmt brød.

Hos Bibelselskabets Forlag, der har udgivet ”Som Sørine læser Bibelen”, er man positivt overrasket over, at bogen ligger nummer et på bestsellerlisten.

”Som forlag har man jo altid en forhåbning, men jeg har lige godkendt fjerde oplag, hvilket er unikt for den type litteratur,” siger forlagschef Lisbeth Elkjær Øland, som mener, at Sørine Gotfredsen på flere måder har ramt rigtig med sin bog, der udkom i maj.

”Hun formår med sin stærke offentlige stemme at tale ind i en linje, vi har forsøgt at skabe, hvor offentlighedsteologien står stærkere i tidens store spørgsmål. Samtidigt kommer bogen i kølvandet på vores nyudgivelse af Bibelen, der appellerede til en del nye læsere, og efter coronakrisen, der har givet mange mennesker mere tid og lyst til refleksion,” siger forlagschefen.