Prøv avisen
Min nyttigste bog

Pia Kjærsgaard: Som 20-årig lærte jeg, at god mad skal laves helt fra grunden

Pia Kjærsgaard (DF) husker ikke prisen på "God Mad", men husker dog, at hun købte den på afbetaling. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Lige før sit bryllup købte Pia Kjærsgaard bogen ”God Mad” på afbetaling. Den er stadig i brug

Hvilken bog er din nyttigste bog?

Det er kogebogen ”God Mad”, der er redigeret af Gunhild Jørgensen, Vita Korch og Vera Tornerhielm. Den udkom første gang i 1961, og jeg købte den i 1967, kort før jeg skulle giftes. Jeg erindrer ikke prisen, men husker, at jeg købte den på afbetaling. En kogebog skulle man have, når man blev gift, mente jeg, og denne her havde jeg hørt om fra andre. Den har et omfang som Kraks Blå Bog, og foruden madopskrifter indeholder den gode råd om, hvordan man dækker bord, folder servietter og den slags.

Hvordan og hvornår har du brugt den?

Jeg har brugt den utallige gange. Det kan man også se på den, for den store røde bog er meget slidt og har måttet limes sammen i ryggen. Opskrifterne står helt skematisk med alt, hvad man skal bruge af ingredienser – og på samme måde med fremgangsmåden. Ved nogle af retterne er der også et foto med. Jeg bruger bogen, når jeg skal lave grundig mad. Der er jo hverken opskrifter på sushi eller falaffel, men til gengæld giver den præcist svar på, hvordan man laver en bearnaisesovs, en oksesteg eller en stegt rødspætte. I dag har jeg en hel skuffe fyldt med kogebøger. Der er både bøger med græsk mad, iransk mad og bøger med slankemad. Men ”God Mad” bruger jeg stadig, for hvordan er det nu lige, man laver en bearnaisesovs fra bunden? Det er den mest grundige kogebog, jeg har, så den vil jeg nødigt undvære.

Hvad har du lært af den?

Som 20-årig ung kone lærte ”God mad” mig, at god mad skal laves helt fra grunden. Det er en færdighed, som jeg har haft megen glæde af i mit liv og stadigvæk har. Jeg kan godt lide at lave mad og hygger mig meget med det.