Prøv avisen

Bogforum har fået mere plads men kun til det kommercielle

Det er primært bestseller-forfatterne, der får gavn af, at dette års BogForum holdes i større lokaler i Bella Center på Amager. Billedet her er fra sidste års messe i Messecenter Forum København. – Foto: .

Når Danmarks største bogmesse finder sted denne weekend, er det i nye lokaler med mere plads til de før underprioriterede litterære genrer. Men den smalle litteratur fylder stadig ikke meget. Hermed understreger messen sit funktionsskifte fra udstillingsvindue til boghandel, siger litteraturredaktør

De ydre forandringer ved årets BogForum er til at få øje på.

Efter i flere år at være blevet kritiseret for at klemme forfattere og forlag ned på meget lidt plads og for at skabe en klaustrofobisk stemning blandt de flere end 20.000 besøgende, har messen nu flyttet lokaler fra Messecenter Forum København til Bella Center på Amager.

LÆS OGSÅ: Splid om e-bøger får politikere på banen

Ud over at betyde mere plads til deltagere og besøgende har flytningen gjort det muligt for messen at inddrage nogle af de hjørner af litteraturen, som tidligere måtte fraprioriteres. Blandt andet er der kommet en scene til mad, et område til børne- og ungdomslitteratur, en scene til faglitteratur og et område med fokus på e-bogen.

De ekstra kvadratmeter er dog ikke ligeligt fordelt mellem de tidligere underprioriterede genrer, siger Lise Vandborg, der er chefredaktør på Litteratursiden, bibliotekernes kulturformidlende hjemmeside om skønlitteratur. Tværtimod kan man ifølge hende se, at det primært er de kommercielle bøger og forfattere, der har fået mere plads.

Den litteratur, vi ser på messen i år, er langt hen ad vejen mainstream. Det er de etablerede forfattere, der interviewes, og selvom man i år har fået faglitteraturen med, er det stadig primært bestseller-forfattere, som interviewes på messens egne scener. Der satses meget på det sikre.

Ifølge Lise Vandborg er det kommercielle program til forskel fra litteraturfestivaler som eksempelvis Louisisana Literature en logisk konsekvens af, at messen finansieres via forlagene. Dog håber hun stadig, at bogmessen i fremtiden vil byde ind med et mere overraskende program.

Jeg savner flere nye udenlandske navne og flere smalle forfattere, som kan noget andet. Der skal helst være et eller to forfatternavne til en sådan messe, der får en til at føle, at man må af sted. BogForum i Bella har potentialet og rammerne til at præsentere os for nogle af de mange nye internationale navne, så lad os håbe, det sker næste år, siger hun.

Ifølge litteraturredaktør på Jyllands-Posten Jakob Levinsen er den lille repræsentation af smal litteratur et udtryk for, at BogForum gennem de seneste år har været igennem et funktionsskifte.

Oprindeligt fungerede BogForum som et udstillingsvindue for blandt andet de små og specialiserede forlag. Det handlede om at præsentere bøger, hvor det nu handler om at sælge dem. BogForum er mere end noget andet blevet landets største boghandel, siger han og tilføjer, at vi af samme grund ser et boom i antallet af udgivelser nu, da bøgerne helst skal være fysisk tilgængelige på messen.

Dette betyder dog ikke, at den smalle litteratur er truet, tilføjer han. I dag findes der nemlig mange andre messer og festivaler, som den mere specielle litteratur kan vises på.

Hvor bogmesser for 20 år siden blev set som noget kommercielt pjat, findes der i dag ikke den lille landsbyflække, der ikke har en litteraturfestival. BogForum har dermed ikke samme monopol længere, og den er heller ikke presset til at skulle rumme alle genrer, da andre festivaler og messer nok skal få det foldet ud. I stedet har den skullet finde ud af, hvilken form for messe, den skulle være, og det er altså blevet den store og kommercielle, siger han og tilføjer, at den smalle litteratur blandt andet får meget plads på litteraturfestivalen kbh læser, som holdes i ugen op til bogmessen.

Skal man se fremad, bliver det store spørgsmål ifølge Jakob Levinsen, hvad der kommer til at ske med messen, når e-bøgerne tager over på bogmarkedet.

I England og USA har e-bøgerne allerede overhalet de almindelige bøger, og det kommer stensikkert til at ske herhjemme. Man kan ikke holde en bogmesse med karakter af boghandel for e-bøger. I en boghandel handler det om rent fysisk at kunne holde bøgerne og slæbe dem med hjem. Det vil ikke kunne lade sig gøre her, hvorfor bogmessen måske kommer til at skifte karakter igen.

At messen er blevet Danmarks største boghandel, er salgs- og projektleder for BogForum Stinne Hjortlund ikke enig i, men hun bekræfter, at salget er en vigtig del af messen.

I dag ser mange ordet kommercielt som et fyord, men det er det ikke, og jeg synes ikke, vi skal undskylde for, at forlagene og forfatterne gerne vil tjene noget, og at der bliver solgt bøger på messen. Det skal der til for at holde bogmarkedet i gang, siger hun og tilføjer, at idéen med messen samtidig er også at møde forfatterne, hvorfor BogForum i år har 950 arrangementer. Heriblandt også arrangementer for dem, der er interesserede i den smalle litteratur.

Man kan sagtens komme til at høre mindre udstillere og oplæsninger af smallere forfattere på BogForum, for messen er stor. Men BogForum er fortsat den brede messe, og bare fordi vi er flyttet til større lokaler, betyder det ikke, at vi ændrer konceptet. Der findes mange andre festivaler i dag, som tager sig godt af den smallere litteratur og giver den plads, siger hun og tilføjer, at man stadig kan vente sig mange overraskelser ved årets messe, som eksempelvis flere udenlandske forfattere, mere faglitteratur, selvhjælpsbøger samt børne- og ungdomslitteratur.