Prøv avisen

Bogmessen er som bogmessen skal være

Omkring 25.000 mennesker besøgte årets udgave af BogForum, som åbnede fredag og sluttede søndag.- Foto: Leif Tuxen.

For bred. For overfladisk. For hektisk. Kritikken er næsten lige så traditionel, som den årlige bogmesse, BogForum, der løb af stabelen i weekenden. Men en forlægger, en forfatter og besøgende kan egentlig meget godt lide bogmessen for det, den er

Søndag klokken 14. Selvom årets bogmesse i Forum på Frederiksberg, BogForum, synger på sidste vers, valfarter folk stadig til i hobetal. Med vintersolskinnet i ryggen forsvinder de ind bag glasdørene, ind i den store hals slående hede og ind i en summende larm fra tusindvis af stemmer.

Som to slanger, der kryber hver sin vej, bevæger de mange mennesker sig langsomt rundt mellem messens 172 stande med bøger nok til at fylde flere bibliotekter. Og forbi messens og forlagenes scener, som i løbet af de tre dages BogForum lægger gulv til kortere foredrag med flere hundrede forfattere.

Der er uden tvivl meget at komme efter på BogForum. Men måske også for meget. I hvert fald er arrangementet både i fjor og igen i år blevet kritiseret for at være et hektisk og overfladisk gedemarked, som byder på alt for mange af de velkendte, velsælgende og brede bøger og forfattere – og på alt for lidt af den mere smalle og ukendte litteratur.

For eksempel har Weekendavisens anmelder, Lars Bukdahl, efterlyst mere poesi på messen, ligesom han har kritiseret, at udbudet af "den gode" skønlitteratur er for sløjt.

I princippet er den litterære direktør for forlaget Gyldendal, Johannes Riis, enig.

– Jeg kunne da godt ønske, at der var plads til at præsentere lyrik og andre ting, der kræver mere eftertanke, siger han og tilføjer:

– Men jeg har den indstilling til bogmessen, at den er, hvad bogmessen nu er. Bogmessen skal gerne afspejle stor mangfoldighed. Hvis noget så kommer i klemme – og det mener jeg, at noget litteratur gør – så må man gøre noget andet for at fremme det.

Netop derfor har Gyldendal valgt at præsentere lyrik og den smallere litteratur ved en maratonoplæsning et par dage før eller efter bogmessen, påpeger Johannes Riis.

Og selvfølgelig kunne man godt præsentere mere af den slags på bogmessen, medgiver han.

– Der har været forsøg på den slags før i tiden. Men det var ikke den store succes. Vi har også fra vores stand på messen forsøgt at præsentere noget smalt og meget litterært, men vi har oplevet, at der ikke kommer ret mange mennesker til det. Og det er altså ikke sjovt for dem, der optræder, siger Johannes Riis.

En af dem, der har optrådt på årets bogmesse, er Morten Hesseldahl, direktør for dagbladet Information og forfatter til blandt andet romanerne "Drager over Kabul" og "Natten er lige begyndt". I lighed med Johannes Riis påpeger han, at den smallere litteratur og lyrikken har andre platforme.

– Bogmessen har en form, som har nogle fordele. Andre arrangementer – for eksempel lyrikfestivaler og oplæsninger i øvrigt – har andre fordele og henvender sig til et andet publikum. Så der er ikke nogen grund til at blive så fortørnet over, at bogmessen er så frygtelig og cirkusagtig. Det er en del af charmen ved den, mener han.

Denne søndag i Forum er der da heller ingen tvivl om, at der er et publikum til bogmessen, præcis som den er.

Børn, unge, voksne, midaldrende og ældre går rundt mellem hinanden og med poser med nyindkøbte bøger i hænderne. Her er anonyme hr. og fru Danmark såvel som dem, vi kender fra tv. Læger såvel som lærere.

Til sidstnævnte kategori hører 36-årige Allan Henriksen fra København, som har besøgt BogForum "fem til seks gange efterhånden". Han har dog aldrig tænkt over, om bogmessen er for meget et overfladisk gedemarked og for lidt en skueplads for den smallere litteratur.

– Men jeg kan måske godt følge kritikken. Det er de store mainstream ting, der er her. For eksempel er her ufatteligt mange krimier, bemærker Allan Henriksen.

Og på en måde kunne det da være spændende, hvis BogForum bød på lidt mere af det smalle, mener han. På den anden side oplever Allan Henriksen, at messen opfylder hans behov for at blive inspireret til at finde nyt læsestof inden for især favorit-genren: spændingsromaner.

Mette Kristensen, 55 år, talepædagog fra Køge og BogForum gæst på 10. år, er enig. Hun kommer netop på bogmessen, fordi den passer til hendes interesse for den brede litteratur.

– Hvis jeg skal fanges af noget, som jeg ikke kender i forvejen, skal det ikke være her. Her er for flimrende og uroligt. Men det er også en del af charmen ved at være her, siger Mette Kristensen.

agger@kristeligt-dagblad.dk

Allan Henriksen, lærer og musiker fra København. - Foto: Leif Tuxen.
Mette Kristensen, talepædagog fra Køge. - Foto: Leif Tuxen.