Bogverdenens lille vilde underskov er blevet synlig

Danmark har omkring 900 bogforlag, og de 20 største tjener næsten alle pengene. Men ifølge iagttagere er det de små forlag, der kan tage æren for, at der stadig udgives ambitiøs litteratur i Danmark

"De små forlag og mikroforlagene er kommet til at spille en vigtig rolle for, at udenlandske forfatterskaber bliver bragt ind i den danske bogverden, også selvom de ikke nødvendigvis sælger i store oplag, men fordi forlæggerne anser bøgerne for vigtig litteratur," fortæller Johanne Gormsen Schmidt, ph.d. og litteraturforsker ved Københavns Universitet.
"De små forlag og mikroforlagene er kommet til at spille en vigtig rolle for, at udenlandske forfatterskaber bliver bragt ind i den danske bogverden, også selvom de ikke nødvendigvis sælger i store oplag, men fordi forlæggerne anser bøgerne for vigtig litteratur," fortæller Johanne Gormsen Schmidt, ph.d. og litteraturforsker ved Københavns Universitet. Illustration: Rasmus Juul

For nylig blev der på et bibliotek på Østerbro i København opstillet en kunstinstallation fremstillet af en gammel slikautomat. Men dens indre rummede ikke chokolade og lakrids. Installationens navn er "Litteraturautomaten", og godbidderne er bøger fra små forlag, som på denne måde håbede at gøre sig synlige. På biblioteker over hele landet laver de såkaldte mikroforlag for tiden reklamefremstød for sig selv. På Gentofte Hovedbibliotek er dagen i dag, lørdag den 19. november, udnævnt til Mikroforlagsdag.

For nylig samledes hærskarer af bogelskere, bogskabere og boghandlere til Danmarks største litterære messe, Bogforum i Bella Centret på Amager. Gyldendal og de andre mastodonter i bogbranchen fyldte en del på de store stande og scener ved den årlige bogfestival, men et kæmpe banner over en hel afdeling i messeområdet proklamerede for første gang, at her udstillede mikroforlagene.