Prøv avisen

Bonderøven: Det, der driver mig, er en enorm begejstring for at lære

Aktiekurser stiger på europæiske markede Foto: Martin Dam Kristensen.

Den komplette håndbog i selvforsyning er den bedste bog, Frank Erichsen nogensinde har læst. Den var tryllebindende fra første færd, fortæller han. Han er aktuel med bogen Det enkle liv

Hvad er din seneste store læseoplevelse?

Det er Den danske revolution 1500-1800 af Thorkild Kjærgaard. Det er en utrolig spændende bog. Oprindelig var det en ph.d.-afhandling, som er blevet skrevet om til en bog, som kan læses af alle.

Den handler blandt andet om omlægningen af landbrug og energiforsyning som følge af 1700-tallets økologiske krise. På det tidspunkt blev landskabet vendt til det, vi kender fra guldaldermalerierne med for eksempel mange bøgetræer. Sådan har Danmarks jo ikke set ud altid.

LÆS OGSÅ: La Glace-ejer: Kunst og kultur må ikke blive for fortænkt

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig nogensinde?

Det er Den komplette håndbog i selvforsyning af John Seymour. Det er en bog, som er meget svær at komme uden om, når man vil være selvforsynende.

Jeg fandt den på skolebiblioteket i Agerskov, da jeg var omkring 12 år, og den var tryllebindende fra første færd. Der var spændende forklaringstegninger, gode stemningstegninger og en god faglig tekst. Jeg lånte den med, og så sad jeg i timerne og gemte den bag mine skolebøger. På det tidspunkt var jeg begyndt at bygge små vindmøller og dyrke små jordlodder hjemme hos mine forældre. Som udgangspunkt var jeg ganske alene med de ting, jeg gik og rodede med, så det var dejligt at finde en kæmpestor bog, der bekræftede mig i de ting, jeg var i gang med. Og interessen for selvforsyning har jo varet ved. Derudover er det, der driver mig, en enorm begejstring for at lære og suge til mig af viden. Jeg elsker at prøve noget af og måske fejle og så prøve det en gang til og se, om det lykkes.

Hvad vil du anbefale fra kulturudbuddet i Danmark lige nu?

Jeg har så travlt med at høste i øjeblikket, at jeg ikke ved, hvad der foregår i kulturlivet.

Er der en kulturoplevelse, der har været med til at forme dig som menneske?

Jeg er vokset op i et hjem, hvor mine forældre trods en presset økonomi var gode til at opsøge de kulturelle ting, som foregik i lokalsamfundet. For eksempel spillede jeg teater lokalt hele min barndom, og vi så altid Varde Friluftsspil om sommeren tit sammen med nogle venner eller naboer. Bønder har altid været gode til at favne den kultur, der er i lokalsamfundet. Og det gav os jo noget at se friluftsspillene i Varde. Selvom folk måske hellere ville have siddet og talt om noget, som virkelig interesserede dem, altså landbrug, så havde vi altid noget med hjem.

Jeg tror, at jeg altid har været god til at tage selv små oplevelser ind, bearbejde dem og bruge dem.

Hvem har du senest været til koncert med?

Det er ved at være mange år siden, jeg senest var til koncert. Da jeg lige var blevet kæreste med Theresa, tvang hun mig med ind for at høre den norske sanger Thomas Dybdal på Train i Aarhus. Det var dog en helt fantastisk oplevelse.

Er der områder af kulturlivet, som efter din opfattelse fortjener mere opmærksomhed?

Mit indtryk er, at vi i Danmark kommer godt omkring, når det gælder kultur. Der bliver både støttet op om det lokale kulturliv, og der bliver bygget store koncertsale. Jeg synes også, at danskerne er gode til at favne det kulturudbud, som findes.

Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

Malerier og installationer er ikke noget, jeg opsøger. Jeg har dog længe tænkt på at se en udstilling med guldaldermalerier for at finde nogle landskabsmalerier, hvor jeg kan se, hvordan hegnsled så ud i gamle dage. Der er dog også malerier, som det er fascinerende at se på, nemlig dem, hvor man kan se, at det er godt håndværk.