Storbritanniens største litteraturpris får jury, der går nye veje

Her er det sidste års vindere af Booker Prize, canadiske Margaret Atwood og britiske Bernardine Evaristo, der poserer med den delte pris.
Her er det sidste års vindere af Booker Prize, canadiske Margaret Atwood og britiske Bernardine Evaristo, der poserer med den delte pris. Foto: Simon Dawson/Reuters/Ritzau Scanpix.

Dele af det britiske litteraturparnas var ved at få teen i den gale hals, da listen over årets dommere til Booker Prize – den største britiske litteraturpris – blev offentliggjort forleden. Blandt de fem dommere er krimi- og spændingsforfatteren Lee Child, og det er første gang, at en krimiforfatter skal gøre sig til dommer over den bedste engelsksprogede litteratur.

Den 65-årige britiskfødte forfatter hedder rigtigt Jim Grant, men har under pseudonymet Lee Child skrevet 24 romaner om helten Jack Reacher, som er solgt i over 100 millioner eksemplarer på verdensplan.

Den seneste roman kom i oktober og lå som nummer et på bestsellerlisten i Storbritannien i ni uger. Trods den kommercielle succes har han aldrig været i nærheden af en nominering til Booker Prize. Og han er bevidst om, at hans tilstedeværelse i juryen vil vække opmærksomhed.

”Litteraterne vil slet ikke opdage, hvad der rammer dem,” siger han kryptisk i et interview med The Sunday Times.

Vinderen af Booker Prize modtager ud over æren også 50.000 pund, svarende til 435.000 kroner – og ikke mindst en opmærksomhed, som også smitter af på salget – omend ikke af Lee Childs proportioner.

Hvert år sidder fem nye dommere med afgørelsen, og sidste år var det fire kvinder og en mandlig juryformand, som på kontroversiel vis delte prisen mellem canadiske Margaret Atwood og britiske Bernardine Evaristo.

Lee Child mener selv, han kan bidrage med noget i en meget alsidig jury.

”I stedet for at vi har fem litterære forfattere, der taler om litteratur, så har vi en klassicist, en dramatiker, en forlægger og en anden forfatter. Jeg er glad for at være udvalgt. Jeg tror, jeg skal repræsentere den kommercielle skønlitteratur, hvilket efter min mening er et godt perspektiv at bringe ind,” siger han i interviewet med The Sunday Times.

Men andre medier har haft travlt med at grave citater frem, hvor Lee Child har talt om, hvordan han hurtigt kunne producere et litterært værk uden den store anstrengelse.

”Det ville tage mig tre uger, sælge i et oplag omkring 3000 eksemplarer, og bogen vil være lige så god som andre konkurrerende bøger,” lyder det arrogante citat i The Daily Telegraph.