Brexit risikerer at underminere britiske forfatteres indtægt

Forfattere frygter, at den britiske regerings ønske om frihandel og et globalt Storbritannien vil underminere bogpriserne, hvis bøger frit kan importeres fra andre lande som Indien til en tredjedel af prisen

Den britiske erhvervsminister barsler med et forslag, der skal ophæve forbud mod import af billige bøger fra lande uden for EU.
Den britiske erhvervsminister barsler med et forslag, der skal ophæve forbud mod import af billige bøger fra lande uden for EU. Foto: Kenneth Batelman/Ikon Images/Ritzau Scanpix.

Næsten 2700 forfattere har skrevet under på et protestbrev. De frygter, at deres betaling for solgte bøger vil blive udhulet, hvis den britiske regering tillader import af deres bøger, som er udgivet i andre lande til væsentligt lavere priser end de britiske udgaver.

Hidtil har britiske forfattere været omfattet af den beskyttelse, som gælder i EU. Den forbyder import af billigere udgaver af bøger fra lande uden for EU for at beskytte forfatternes ophavsret.

Men den britiske erhvervsminister Kwasi Kwarteng barsler med et forslag, der skal ophæve den regel for at øge konkurrencen, som en del af den konservative regerings vision om et globalt Storbritannien efter Brexit.

Britiske forfattere frygter, at det vil underminere deres indtægt, fordi deres royalty-betaling fra solgte bøger udgør en andel af prisen.

I forvejen er bøger i Storbritannien langt billigere end i Danmark. Men hvor den gennemsnitlige pris for en paperback-bog i Storbritannien er 8,70 pund (76 kroner), så er den beskedne 3,14 pund (27 kroner) i Indien, hvor engelsk er sidestillet med hindu som officielt sprog.

Blandt de 2661 forfattere, der har skrevet under, er nobelpristageren Kazuo Ishiguro, der er aktuel med bogen ”Klara og Solen”. I Storbritannien koster den 175 kroner som hardback og under det halve, når den kommer i paperback til næste år. Han frygter særligt for nye og kommende forfattere.

”Hvis vi ikke havde de nuværende copyright-regler, da jeg først begyndte som forfatter, så havde jeg ikke været i stand til at skrive den slags bøger, som jeg har skrevet – eller overhovedet forfølge en karriere som forfatter,” siger han til avisen The Sunday Times.

Hvor Kazuo Ishiguro er en global superstjerne, så er medianindkomsten for britiske forfattere, der bruger mindst halvdelen af deres tid på at være forfattere, omkring 10.000 pund svarende til 87.000 kroner.

Det britiske kontor for intellektuel ophavsret har sat gang i en høringsproces om forslaget, som betyder, at indehaveren af ophavsretten mister det ved videresalg. I praksis vil det betyde, at hvis en britisk forfatter får en bog udgivet i Indien eller andet land, så kan det indiske forlag sælge den billigere udgave til indiske priser tilbage til Storbritannien – og forfatteren vil ikke have noget at skulle have sagt.