Britisk bogbranche går amok i bøger om Shakespeare

Et overflødighedshorn af bøger om William Shakespeare udkommer frem til april, hvor 400-året for den store engelske dramatikers død markeres

Adskillige forlag er klar til at fejre 400-året for Shakespeares død med masser af nyudgivelser. - Arkivfoto.
Adskillige forlag er klar til at fejre 400-året for Shakespeares død med masser af nyudgivelser. - Arkivfoto.

Fænomenale 800 bøger og andet materiale er udgivet og bliver udgivet op til 400-året for Shakespeares død den 23. april.

Det fremgår af en gennemgang, som Kristeligt Dagblad har foretaget over antallet af nye udgivelser på det engelsktalende bogmarked.

Adskillige forlag som Palala Press, Penguin og Bloomsbury markerer begivenheden med at genudgive samtlige hans værker. Både som enkeltstående bøger, samlede værker og i kommenterede udgaver.

Men der er også værker om Shakespeare og Tolstoj, Shakespeare på film, analyser af hans håndskrift, psykoanalyse baseret på hans værker og tilmed hans forhold til økologi.

Det overvældende udbud dækker både over nye bøger og genudgivelser og opdateringer i anledningen af mærkedagen.

Chefredaktør Philip Jones fra branchemagasinet The Bookseller finder ikke omfanget overraskende.

”Det er ikke usædvanligt, at vi ser mange bøger i forbindelse med en stor begivenhed. Vi så det omkring markeringerne af Slaget ved Waterloo og Første Verdenskrig, hvor forlagene også udgav mange bøger,” forklarer han.

Han tilføjer, at William Shakespeare indtager en helt særlig stilling.

”Fejringen af Shakespeare er nok det største, vi vil se i bogbranchen i mange år. Der vil være alt fra seriøse bøger, der har været forberedt i mange år, til de mere kuriøse. Jeg vil ikke bliver overrasket, hvis vi ser en Shakespeare-malebog for børn,” siger Philip Jones.

Ekspert i forlagsbranchen Alison Baverstock, der er associeret professor ved Kingston University, finder ikke omfanget af udgivelser overraskende.

”Når vi ser på, hvor meget Shakespeare bliver opført, læst og studeret, så bør ingen være overrasket over, hvor stort og bredt der bliver udgivet bøger,” fremhæver Alison Baverstock med tilføjelsen, at nogle forlag har specialiseret sig i særudgaver af Shakespeares værker, mens andre har udviklet relaterede produkter med citater fra Shakespeare.

”Hvis du fjerner alle Shakespeare-citater fra citatordbøger, så vil de blive markant mindre. Kort og godt er Shakespeare i en særlig kategori i forlagsbranchen, og det ser ud til at fortsætte,” fastslår Alison Baverstock.

Penguin er et af de forlag, som kommer med en lang række nyudgivelser. Redaktør Jessica Harrison frygter ikke, at bogbranchen vil drukne i bøger.

”Jeg tror ikke, at der er en fare for overkill med de mange udgivelser. Det er kun fantastisk, at læserne kan vælge mellem så mange forskellige udgaver, afhængigt af deres pengepung, og hvilken slags læseoplevelse de vil have,” mener Jessica Harrison.

Hun tror, at den store fokus med fejringen af Shakespeare vil få flere læsere på banen.

”Folk, som ikke har læst Shakespeare siden skoletiden, kan blive fristet til at læse Shakespeare eller gå til et af hans skuespil,” håber Jessica Harrison.

Hun forklarer, at Penguin Classics udgiver alle Shakespeares skuespil i kommenterede og moderniserede udgaver.

”Men vi udgiver også en særudgave af 'Stormen', som vil have den oprindelige stavemåde, for på den måde at vise, hvordan Shakespeares samtidige ville have oplevet skuespillet,” siger hun om det brede udvalg af Shakespeare i jubilæumsåret.