Britiske forfattere er i bitter strid om ytringsfrihed om transpersoner

I Storbritannien deler den kønspolitiske debat vandene i forfattermiljøet. Et flertal i britisk forfatterforening mener dog ikke, at deres formand har et for afslappet forhold til dødstrusler mod forfattere

Den britiske forfatter J.K. Rowling har tidligere været under heftig beskydning for at ytre sig om transpersoner. Nu er debatten blusset op igen.
Den britiske forfatter J.K. Rowling har tidligere været under heftig beskydning for at ytre sig om transpersoner. Nu er debatten blusset op igen. Foto: Peter Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix.

Den britiske forfatterforening ”Society of Authors” slikker sårene efter en intens debat. Også blandt britiske forfattere, oversættere og illustratorer er det blandt andet ytringsfrihed om kønspolitik og transpersoner, der skiller vandene.

Forfatter Joanne Harris, der er mest kendt for bogen ”Chocolat”, der efter en filmatisering solgte over en million eksemplarer i Storbritannien, har netop overlevet et kupforsøg. Hun er formand for den pågældende forfatterforening, men når det gælder transrettigheder, er hun oppe imod nogle af de helt store sværvægtere som J.K. Rowling og Philip Pullman.