Britiske forfattere er i bitter strid om ytringsfrihed om transpersoner

I Storbritannien deler den kønspolitiske debat vandene i forfattermiljøet. Et flertal i britisk forfatterforening mener dog ikke, at deres formand har et for afslappet forhold til dødstrusler mod forfattere

Den britiske forfatter J.K. Rowling har tidligere været under heftig beskydning for at ytre sig om transpersoner. Nu er debatten blusset op igen.
Den britiske forfatter J.K. Rowling har tidligere været under heftig beskydning for at ytre sig om transpersoner. Nu er debatten blusset op igen. Foto: Peter Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix.

Den britiske forfatterforening ”Society of Authors” slikker sårene efter en intens debat. Også blandt britiske forfattere, oversættere og illustratorer er det blandt andet ytringsfrihed om kønspolitik og transpersoner, der skiller vandene.

Forfatter Joanne Harris, der er mest kendt for bogen ”Chocolat”, der efter en filmatisering solgte over en million eksemplarer i Storbritannien, har netop overlevet et kupforsøg. Hun er formand for den pågældende forfatterforening, men når det gælder transrettigheder, er hun oppe imod nogle af de helt store sværvægtere som J.K. Rowling og Philip Pullman.

Sagen begyndte efter attentatforsøget på forfatteren Salman Rushdie i august, hvor den indisk-britiske forfatter mistede et øje og førligheden i en hånd. Joanne Harris lavede her en meningsmåling på Twitter, hvor hun i meget kulørt og bagatelliserende sprog spurgte medlemmerne om, hvorvidt de havde modtaget dødstrusler.

Det fik forfatteren og kommentatoren Julie Bindel til at kritisere hende for ikke at tage trusler, som dem mod J.K. Rowling, alvorligt.

”Der er en dyb uro og vrede over, hvordan ’Society of Authors’ ikke formår at tage afstand fra trusler mod foreningens medlemmer.”

Men på foreningens generalforsamling torsdag sidste uge var der stor opbakning til formanden. Hele 81 procent af medlemmerne støttede hende.      

De afviste en resolution, som ellers skulle fastslå, at Joanne Harris’ opførsel ”ikke var i overensstemmelse med foreningens formål om at beskytte ytringsfrihed og arbejde for værdighed og respekt”.

I en kommentar på sociale medier skrev Joanne Harris efterfølgende, at ”fornuften har sejret”.

Joanne Harris har selv et barn, der identificerer sig som transperson, og hun mener, at angrebet mod hende handler om hendes støtte til transpersoner.

”Jeg vil fortsætte med at støtte transsamfundet, mens jeg samtidig støtter op om kampen for ytringsfrihed for alle,” har hun fastslået ifølge avisen The Guardian.

Hendes støtter har i et åbent brev kaldt hende en forkæmper for forfatterforeningen, som ”er udsat for et tilsyneladende koordineret angreb mod sin person fra en lille, men højtråbende gruppe, som jævnligt bruger deres platforme til at intimidere og mobbe folk, der ikke er enige med deres ideologier om trans- og nonbinære personer.”