Brodermagt i London

Det ondes verden har sine legender og forbrydere. Til den kategori hører det tvillingepar, som filmen "Legend" fortæller om

"I hovedrollen ses Tom Hardy, der spiller begge brødre. Det er en rigtig god idé at lade ham spille begge brødrene, og han gør det blændende. Han blotlægger nuanceforskellen mellem de to brødre og fastholder ligheden," skriver Søren Hermansen.
"I hovedrollen ses Tom Hardy, der spiller begge brødre. Det er en rigtig god idé at lade ham spille begge brødrene, og han gør det blændende. Han blotlægger nuanceforskellen mellem de to brødre og fastholder ligheden," skriver Søren Hermansen. . Foto: Capital Pictures.

Det godes verden har sine legender og helgener. Dem kender vi blandt andet fra den Morten Bisp, som vi lige har fejret med andesteg og svesker. Det onde har også sine legender og forbrydere. Til den kategori hører det tvillingepar, som filmen ”Legend” fortæller om.

Tvillingerne Ronald og Reginald Kray opbyggede i ”Swinging London” et frygtens imperium med en uhørt brutalitet. Paradoksalt nok skete det netop i det årti, der ellers er kendt for hippie-evangeliet om fred og harmoni. Filmen bygger på virkelige begivenheder.

De to brødre er på én gang meget lig hinanden og meget forskellige. Ron er et psykiatrisk tilfælde, der aldrig burde være på fri fod. Alligevel advokerer hans psykiater for hans frigivelse fra en anstalt, da han bliver truet på livet af en af Kray-brødrenes håndlangere.

Den anden bror, Reggie, er bare en ”almindelig bandit”, der undertiden går amok. Livsstilsmæssigt er der også forskelligheder. Hvor Ron er homoseksuel, er Reggie heteroseksuel. Fælles for dem er, at de er gangstere, der nyder deres magt.

Det bløde i filmen er mødet mellem Reggie og pigen Frances. Uden det møde ville mørket være enerådende. Hun er en køn, lidt naiv pige fra brødrenes kvarter, East End. Et kvarter, som en politimand omtaler som et sted, hvor man ikke vil tale med politiet, men gerne vil kysse en gangster. Frances vil meget gerne kysse Reggie, og det bliver hendes skæbne. Han er meget indtaget i hende.

”Du gør mig åndeløs,” siger han til hende på et af deres første stævnemøder og afslører derved en blød menneskelig side. Filmen fortæller sin mørke historie i et intensivt flow. Det er mørkets gerninger, der udfolder sig, og det er brutalt og uhyggeligt.

I hovedrollen ses Tom Hardy, der spiller begge brødre. Det er en rigtig god idé at lade ham spille begge brødrene, og han gør det blændende. Han blotlægger nuanceforskellen mellem de to brødre og fastholder ligheden. Dermed når man godt ned om den mørke mennesketype, som brødrene repræsenterer. Det er altid et studie værd, og man kan spørge, hvorfor i alverden det fascinerer os sådan - men det gør det!

Vi har med den klassiske gangsterfilm at gøre. Et imperium bygges op og styrter i grus. Et sortsyn gennemsyrer filmen. Dog er der den ”nåde”, at voldsimperiet bryder sammen.

Alligevel sidder man tilbage med en undren over, hvorfor vi altid gerne vil høre det ondes historier og knap så meget det godes historier.

kultur@k.dk