Bryllup i Thylejren

Den 22. august er den årlige bryllupsdag i Thylejren. En af dem, der her er blevet gift på thylejrsk, er sydafrikanske Stephanus

Huset er selvbygget og endnu undervejs. Her bor Stephanus sammen med hustruen, Gitte, og deres barn, Nor Alf, på et år.
Huset er selvbygget og endnu undervejs. Her bor Stephanus sammen med hustruen, Gitte, og deres barn, Nor Alf, på et år. Foto: Jens Bach.

Stephanus Smidt, 38 år, er en af de nye, som for tre år siden flyttede ind i Thylejren, og for ham er de gamle visioner levende: Han tror på, at den alternative livsstil, som praktiseres i lejren, kan bidrage til forandringer i samfundet udenfor. Han tror på fællesskabet, fællesejet, det direkte demokrati og økologisk balance mellem mennesker og natur.

Det er jo det, vi forsøger at leve efter her i lejren, og jeg har i mit liv aldrig boet et sted med så stor frihed som her. Der hersker en frihedsånd, som er helt unik.

For Stephanus har friheden givet ham mulighed for at gennemtænke sit liv, og hvad han vil bruge det til.

Selvfølgelig må friheden være forbundet med et kæmpe ansvar, og det er et ansvar, den enkelte selv må tage på sig. Her er det ikke et system udefra, der sætter reglerne.

Stephanus er sydafrikansk statsborger, men har boet i Danmark siden midten af 1990erne. Han har arbejdet som kok og Rudolf Steiner-pædagog, men har pådraget sig en rygskade og er derfor nu bistandsklient. I sit selvbyggede hus, som han fortsat er i gang med at bygge på, arbejder han med elektronisk avantgardemusik på sin computer.

Her bor han sammen med Gitte og lille Nor Alf på et år. Gitte og Stephanus er gift, men kun på thylejrsk, fortæller Stephanus. Hverken kirke eller borgmester har været inde over, men hvert år den 22. august arrangerer lejren interne bryllupsfester, hvor par indgår ægteskab på thylejrsk.

Der er ikke noget religiøst ved det. Man beslutter selv, hvad man vil sige og have sagt, og det koster en kasse øl eller en flaske sprut at blive gift, forklarer han.

I Thylejren forsøger han gennem sit daglige liv at bidrage til virkeliggørelsen af visionerne om et andet samfund.

Vi dyrker vores egne biodynamiske grøntsager, og jeg knokler hver dag på mit hus. Ved at tage dit ansvar op kan du her skabe dig et godt liv i pagt med naturen og fællesskab med andre mennesker i stedet for at være lukket inde på en fabrik. Det har jeg også prøvet, og det er kun en tilværelse for maskiner.