Højskolesangbog og byens arkitektur flytter ind i øregangene

Kulturlivet ligger øde hen, men der er masser af kultur i digital form. Kulturredaktionens journalister guider gennem den voksende skov af muligheder

En instrumental version af den nyeste højskolesangbog og en podcast, der bærer navnet "Byens ånd" kan lige nu afspilles fra din podcast-tjeneste.
En instrumental version af den nyeste højskolesangbog og en podcast, der bærer navnet "Byens ånd" kan lige nu afspilles fra din podcast-tjeneste. . Foto: Soeren Bidstrup/Ritzau Scanpix.

Hvordan er det nu, den er?

Den nye Højskolesangbog fra november 2020 indeholder hele 151 nye sange i forhold til udgaven før den. De skal synges, men det er ikke altid, man har en nodekyndig person endsige tangenter ved hånden. Mange af os har dog en mobiltelefon med en eller anden form for musiktjeneste, og i den kan man søge efter et album med titlen ”100 nye sange fra Højskolesangbogen”. På albummet, der er udgivet af Højskolernes Hus, kan man lytte til instrumentaludgaver af alle de nye sange, spillet på klaver.

På den måde kan albummet også fungere som et slags akkompagnement, hvis man sidder for sig selv hjemme i sofaen og har lyst til at lære en ny sang eller to. Én af dem, man passende kan få på hjernen med det samme, er Katrine Muff Enevoldsens blide valsetaktsmelodi til Stine Pilgaards kærlighedssang ”Fortabt er jeg stadig”, der stammer fra sidste års bestsellerroman ”Meter i sekundet”. Tekst og melodi klæder hinanden så fint, så én, to, tre; én, to, tre, vals med!

Byens ånd i podcastform

Hvad er kultur for en bys identitet og fornemmelse? I podcastserien ”Byens ånd”, der er lavet af Dansk Arkitektur Center i samarbejde med Byrummonitor, inviteres forskellige gæster i studiet til en samtale om et tema inden for arkitektur og byernes udvikling. I afsnittet ”Hvad betyder kulturlivet for byen?” taler vært og journalist Adrian Hughes for eksempel med Jon Stephensen, teaterdirektør på Aveny-T, og Kent Martinussen, direktør for Dansk Arkitektur Center, om kulturlivet som byens motor.

Ifølge Kent Martinussen er kulturen inden for de seneste 20-30 år nemlig blevet en af de væsentligste drivkræfter, når vi tænker ny byudvikling og byudvikling i det hele taget. Alle afsnit i serien kan lyttes til gratis på Dansk Arkitektur Centers hjemmeside <strong>www.dac.dk/podcasts</strong>.