Bøger til et travlt liv

Forfatter og restaurant­ejer Adam Price læser gerne den samme bog af Heming­way og Borges igen

Forfatter og restaurant­ejer Adam Price læser gerne den samme bog af Heming­way og Borges igen.
Forfatter og restaurant­ejer Adam Price læser gerne den samme bog af Heming­way og Borges igen. Foto: les kaner Denmark.

Hvilken bog har du læst flest gange?

Uha, der er nogle stykker, der slås om førstepladsen. Men jeg har en lille bog med syv essays af den argentinske forfatter Jorge Luis Borges, som jeg næsten altid har med mig. Seven Nights en lidt uautoriseret opsamling af syv foredrag, Borges holdt vist nok i Buenos Aires i 1977. Der er en basal visdom i mange af hans betragtninger over litteratur, filosofi og religion, som jeg altid har haft stor glæde af. John Donnes digte og Hemingways Edens have er to andre gode bud.

LÆS OGSÅ: Et skuespillerbarn formet af teaterstøv

Hvad er den bedste sætning du kan huske?

Midtvejs på vores rejse gennem livet befandt jeg mig pludselig i en mørk skov, som er starten på Dantes guddommelige komedie. At folk tilsyneladende også havde midtlivskriser i middelalderens Italien at den tekst på trods af de mange mystiske og religiøse spor kan ramme os så rent og direkte indimellem. Jeg tror, mennesket til alle tider har forvildet sig ind i den skov.

Hvornår læser du?

Når der er mulighed for det hvilket med en del arbejde, mange projekter, en kæreste og en søn på tre vil sige: alt for sjældent. Derfor er digte faktisk blevet noget, jeg læser mere og mere. En koncentreret læseoplevelse, der ikke kræver en uges arbejde.

Nævn en bog, der er uretfærdigt overset.

Ved egentlig ikke, om den er så overset, men der er ikke så mange, der kender den og den er svær at skaffe: Magtens bog fra 2002 (redigeret af Erik Valeur, Peter Johannes Schjødt, Ulrik Dahlin og Arne Gaardmand, red.) er fremragende politisk analyse, sprogligt utrolig veloplagt en stor fornøjelse.

Hvilken bog er du senest gået i stå i?

Roy Jenkins biografi om Churchill. Ikke at den ikke er både underholdende og velskrevet, men da jeg efter 500 sider opdagede, at Anden Verdenskrig ikke var startet endnu, løb jeg lidt sur i det. Den får en chance til sommer igen.

Hver fredag spørger vi en aktuel kulturperson om hendes eller hans favoritbog og læsevaner.