Prøv avisen
Ballet

Carmens nye klæder

2 stjerner
Den Kongelige Ballets ”Carmen” bærer præg af at være leget frem i improvisation – danserne er herligt levende – men skalaforholdet mellem koreografen Marcos Moraus fragmentariske iagttagelser og beskrivelser af Carmen-ikonet og en helaftensforestilling med det store udtræk af orkester, dansere og Gamle Scene er grotesk skævt, mener anmelderen. – Foto: Per Morten Abrahamsen

Du kan få brug for tænkehatten til Det Kongelige Teaters nye ballet ”Carmen”. Den har mere ironi end inderlighed

”Close, but no cigar” får man lyst til at sige om ”Carmen”, Marcos Moraus helaftensforestilling på Det Kongelige Teater, der helt bogstaveligt og desværre også i overført betydning er en bilulykke i langsom gengivelse.

Moraus ”Carmen” er hverken Prosper Mérimées eller Georges Bizets ”Carmen”, men derimod den franske chanson-komponist Charles Dumont og Edith Piafs, hvis lidet kendte ballade fra 1961, ”Carmen’s Story” helt konkret åbner aftenens anden del og åbenlyst er udgangspunktet for Moraus sceneidé:

”I det store filmstudie; på settet, er de alle sammen; de to stjerner, skuespillerne, instruktøren og producenten, dekoratørerne og assistenterne og flokken af statister. De skal filme første scene af Carmens nye film. Nogen råber: ’Stilhed! Vi filmer.’”

Med et kamerahold på scenen projekteres close-ups og panoramaer i bedste Peter Sellars-stil op på det kæmpelærred, der fylder halvdelen af sceneåbningen. Danserne kommunikerer – og her mener jeg ikke mindst taler – direkte med kameraet, der også rettes mod publikum, og undersøgelsen kredser om spørgsmålene: Hvem er Carmen – og er der en Carmen i salen?

En dekonstruktion af kærlighedstragedien, kvindefiguren og Bizets musik – og en videre undersøgelse af motiver og udtryk for spansk kultur – som Morau beskriver som ”ustruktureret”, men hvis nærmest skematiske gennemgang af alle kendte typer konventionsbrud ikke byder på nyt, og hvis idémateriale ikke kan bære en helaftensforestillings format.

Esther Lee Wilkinson. – Foto: Per Morten Abrahamsen