Carsten Jensen får svensk pris for kritik af Danmark

Olof Palme-prisen går til Carsten Jensen, fordi han "i ord og handling har kæmpet for de svage og sårbare"

 -
-. Foto: BERTIL ERICSON Denmark.

I går modtog forfatter og debattør Carsten Jensen Olof Palme-prisen på 75.000 dollar (cirka 400.000 kroner). Ikke for sin litterære evner, men for sin "humanisme, fornuft og tro på fremtiden", som det lyder i begrundelsen. Med prisen skriver Carsten Jensen sig ind blandt prominente navne som Kofi Annan, Aung San Suu Kyi og Hans Blix.

– Jeg er jo totalt overvældet over at komme i det selskab, og jeg modtager prisen med største ydmyghed, sagde Carsten Jensen i går fra en taxa på vej mod frokost med Palme-familien.

– Men når stort set alle andre modtagere af den her pris har kæmpet for menneskerettigheder i totalitære regimer, så føler jeg også, at der bliver sagt noget om Danmark, når komitéen vælger at give prisen til mig, sagde Carsten Jensen, som har skrevet en tale om nogle af de forhold, som han synes er rådne i Danmark.

– Jeg har tænkt mig at fortælle om hele balladen med Lars Hedegaard og Jesper Langballes forhold til muslimer, om integrationsministerens forsøg på at forhindre offentliggørelsen af rapporten om børns forhold i asylcentrene, og så vil jeg tale om det totale fraværd af debat om vores krigsindsats, lød fra forfatteren.

Carsten Jensen får prisen, fordi han "i ord og handling har kæmpet for de svage og sårbare i sit eget land og rundt omkring i verden", skriver Olof Palmes Minnesfond, der uddeler Olof Palme-prisen.

– Lige nu bliver Tony Blair stillet til regnskab i Storbritannien. Noget lignende er helt utænkeligt i Danmark, mener Carsten Jensen, hvilket han også ville nævne til modtagelsen af Olof Palme-prisen i Sveriges Rigsdag i går eftermiddag.

Hvad kan du bruge sådan en pris til?

– Det er rart med et skulderklap, for det er ikke nogen hemmelighed, at jeg indimellem har følt mig lidt ensom i debatten. Men jeg tror ikke, mine modstandere tager sig af det. De ser jo allerede Sverige som et totalitært land, mener Carsten Jensen.

Olof Palme-prisen blev indstiftet i 1987, et år efter mordet på Olof Palme, for at hylde folk, der – som Olof Palme – ikke er bange for at sige deres mening. /ritzau/