Prøv avisen

Centralt Andersen-eventyr skal under hammeren

Auktionshuset Bruun Rasmussen sætter et mindre kendt H.C. Andersen-eventyr til salg.Her er det statuen af digteren på Rådhuspladsen ved siden af Københavns Rådhus. Foto: .

Auktionshuset Bruun Rasmussen har sat et af H.C. Andersens mindre kendte, men alligevel meget centrale eventyr til salg. Eventyret "De Vises Steen" viser nemlig Andersens livsanskuelse og opfattelse af tro

"Saaledes løftede sig fra Bogens Blad, fra det lysende Ord Tro, hvert Sandheds Korn med Glandsen af det Skjønne, med Klangen fra det Gode, straalende stærkere end Ildsøilen, i Natten, da Moses og Israels Folk droge til Canaanslandet; fra Ordet Tro gik Haabets Bro til Alkjærligheden i det Uendelige."

Med disse ord ender H.C. Andersen sit eventyr "De Vises Steen" fra 1858 - 13 tætskrevne siders filosofiske livsanskuelser. Manuskriptet har de seneste fem år været udstillet på H.C. Andersen Museum i København, men den 30. november er det under hammeren ved auktionshuset Bruun Rasmussens store internationale auktion.

"Salget er unikt i den forstand, at det er det sidste eventyrmanuskript, man kender til, i privat eje. Det dukkede op for nogle år siden hos en familie, der havde fået det af H.C. Andersen som tak for et ophold i deres præstegård. Selvom der jævnligt dukker unikke og inter-essante H.C. Andersen-breve og -manuskriptdele op på auktion hos os, er det ekstremt sjældent, at noget af den her kaliber kommer til salg på auktion. Derfor er det også næsten uvurderligt," siger Lærke Bøgh, der er vurderingskyndig på bøger og manuskripter hos Bruun Rasmussen.

Auktionshuset har vurderet manuskriptet til at kunne indbringe mellem 2,5 og 3,5 millioner kroner.

Johan de Mylius, der er en af Danmarks førende Andersen-eksperter, professor og dr.phil. ved Syddansk Universitet og leder af H.C. Andersen-Centret, tvivler dog på, at manuskriptet kan sælges til det beløb. Det er det ganske enkelt for ukendt til.

Men selvom "De Vises Steen" ikke har indprentet sig i vores bevidsthed på lige fod med for-tællingerne om den grimme ælling eller den lille havfrue, er det et meget væsentligt eventyr for Andersens forfatterskab," fortæller Johan de Mylius.

I eventyret møder vi den vise mand, der bor i solens træ i Indiens land. Manden har fire sønner, der svarer til sanserne, og en blind datter, der svarer til inderligheden. Selvom manden er vis, mangler han nøglen til at kunne forstå sandhedens bog. Derfor sender han sine sønner ud i verden for at finde det gode, det sande og det skønne, men det går galt for dem alle tre. Den blinde datter derimod kan godt finde det. Med sig tilbage bringer hun diamantstøv, der bliver til de vises sten, og med dem kan hendes far pludselig læse teksten i sin bog: ordet tro.

"Derfor er det på mange måder et religiøst eventyr, hvor Andersen skriver om, hvordan vi kommer til indsigt. Vi opnår ikke indsigt med videnskaben og dermed sanserne, men vi har en indre sans - inderligheden - der kan finde frem til den afgørende nøgle i livet: troen. Desuden er eventyret skrevet på et tidspunkt, hvor Andersen var optaget af at definere sit forhold til tro. Det gør han nemlig også i sin store livsanskuelsesroman 'At være eller ikke være' fra 1857," fortæller Johan de Mylius.

Ved samme auktion vil man også kunne købe to breve fra 1858 og 1862 til Henriette Scavenius på herregården Basnæs, hvor Andersen skrev "De Vises Steen".

holtze@k.dk