Christian Mørk i psykologisk stormvejr

Christian Mørk har skrevet en overbevisende spændingsroman præget af menneskelig indsigt

Christian Mørk i psykologisk stormvejr

I efteråret 1974 finder en ung mand en ramponeret aflåst ammunitionskasse i et dødsbo.

Kassen viser sig ved nærmere eftersyn at indeholde et lille antal dagbogsoptegnelser fra Anden Verdenskrig. Det er afsættet for handlingsforløbet i Christian Mørks nye veldrejede spændingsroman ”Tilståelser”.

Kort efter den unge mands tilsyneladende ubetydelige fund melder stormen Carmen sin ankomst i den lille by i Florida, hvor romanens primære handling finder sted.

Det voldsomme uvejr er et livstruende, men også velkendt fænomen for de lokale indbyggere. De ved præcis, hvilke forholdsregler de skal tage.

Paco, som den unge hovedperson hedder, er ingen undtagelse. Med sig på sin flugt fra stormens hærgen har han ammunitionskassen, som har vakt hans nysgerrighed. Undervejs i sin søgen efter et trygt opholdssted møder han en kvinde, der er ældre end ham, men vanskelig for ham at aldersbestemme. Hun viser sig at have en ganske særlig interesse i dagbogsoptegnelserne, og i nødens stund finder de sikkerhed sammen i hendes fastsurrede campingvogn.

Christian Mørk benytter sig her af et klassisk episk greb. De centrale karakterer i fiktionsplottet befinder sig i et såkaldt lukket rum. De er ufrivilligt bragt sammen af tvingende ydre omstændigheder og må så prøve at få det bedste ud af situationen. Mørk skaber imidlertid en raffineret variant af det klassiske greb. Han lader nemlig det lukkede rum danne ramme om endnu en fortælling om et lukket rum. Det foregår konkret ved, at Paco læser højt af de mange dagbogsoptegnelser for kvinden Doris, alt imens stormen raser udenfor.

Disse optegnelser udfolder trinvis beretningen om en håndfuld amerikanske soldater, der i tiden efter det blodige slag om Tarawa i 1943 har nødlandet deres vandfly et sted i Stillehavet og nu mangler brændstof, reservedele og friske forsyninger. Deres situation forværres yderligere af, at to amerikanske kvinder i krigstjeneste har forvildet sig ombord på flyet som blinde passagerer samt at tre japanske soldater støder til som krigsfanger.

Også her er der tale om en undtagelsestilstand. For hvilke regler gælder for soldaterne, de to kvinder i krigstjeneste og krigsfangerne midt ude på det øde hav? Hvordan skal man prioritere de sparsomme ressourcer? Hvem skal træffe beslutningerne? Og hvem vinder det psykologiske magtspil? Man skal ikke langt ind i forløbet, før situationen om bord på den flydende vandflyver udvikler sig til et højspændt drama.

Det gør ikke historien mindre interessant, at den bliver fortalt fra fire meget forskellige synvinkler. Det lyder måske vældig avanceret. I praksis giver det dog sig selv. For Christian Mørk orkestrerer den sammensatte helhed med sikker hånd og lader ikke sin læser i stikken. Anskuet fra et teknisk perspektiv er det ganske imponerende. Samtidig tilføjer spillet mellem fortællingen fra Anden Verdenskrig og stormen i Florida i 1974 et fascinerende rum for refleksion over menneskelige valg og kærlighedsforhold af såvel homoseksuel som heteroseksuel karakter.

Undervejs i forløbet leverer de forskellige karakterer en række overraskende bekendelser, der peger tilbage på romanens titel. Det skal ikke afsløres, hvilke bekendelser der er tale om, men de lyser op i bevidstheden og giver stof til eftertanke. Man kan derfor beskrive ”Tilståelser” som en særdeles vellykket spændingsroman præget af menneskelig indsigt.

Christian Mørk: Tilståelser. 330 sider. 299,95 kroner. Lindhardt og Ringhof. Udkommer i dag.