Citater drukner prædikener

Anders Kjærsig citerer K.E. Løgstrup for pointen om, at man skal læse søndagens evangelium med sit eget liv som indsats.

Citater drukner prædikener

Det handler om, hvor teksten rører ved prædikantens liv. Ikke for at det bliver privat, men for at der er noget på spil. Det er en god pointe, og det er godt at blive mindet om den i En stjernes nat, der rummer 34 såkaldt essayistiske prædikener af Anders Kjærsig, sognepræst i Nr. Søby-Heden Sogn på Midtfyn.

Hvad der lige præcis ligger i betegnelsen essayistiske prædikener står ikke helt klart, når man har læst bogen. Det er ikke enten-eller, men både-og. Men uanset hvad man kalder det, så skal prædikener, der udgives i bogform, fungere som skrift hvad enten prædikant-skribenten søger det opbyggelige, det provokatoriske eller det eksistentielt-reflekterende. Man kan være kritisk over for selve genren udgivne prædikener. Jeg synes, den har sin berettigelse det kan være ganske udbytterigt at følge en præst massere tid og liv i lyset af de bibelske tekster.

LÆS OGSÅ: Alarmklokkerne i Paris

Anders Kjærsig skriver sig ind i traditionen af litteraturlæsende præster. Han er belæst, og han citerer. Alt for meget. Løgstrup er vist den eneste teolog, der citeres ellers er det mest skønlitterære forfattere: Søren Ulrik Thomsen, Paul Auster, Gustav Munch-Petersen, Ditte Steensballe, Nis Petersen, Henrik Pontoppidan, Christian Richardt, Johannes Jørgensen, Morten Nielsen og så videre og så videre.

Der er mange også mange gode citater fra et bredt litterært spektrum. Men når man for eksempel i en påskedagsprædiken skal omkring både Martin Luther, Johnny Madsen, Søren Kierkegaard, Grundtvig, Jakob Knudsen, Johannes Ewald, Henrik Nordbrandt og Johannes Jørgensen foruden Mozart og Arne Haugen Sørensen, så bliver det for meget. Og for lidt. På en gang. For rastløst og for stakåndet, selvom hensigten sikkert er at være dyb. For meget tekst og for lidt levende ord. Det er, som om prædikanten gemmer sig bag sine litteraturlæsninger, der foregår i et særligt rum. Verden forstyrrer ikke her; der er i samlingen ikke én henvisning til noget, der foregår i verden på det tidspunkt, prædikenerne er holdt.

En stjernes nat er en mosaik. Som læser kan man notere sig brikker til senere fordybelse. Men man bliver aldrig rigtigt rørt eller for alvor grebet eller provokeret. Der er ganske enkelt for meget distance og for lidt på spil. At citere er ikke nok, hvis man skal leve op til Løgstrups pointe om at læse evangeliet med ens eget liv som indsats.