Direktør for kunstmuseum: Hvor er debatten om kulturens betydning i en krisetid?

Kunstmuseet Kunsten har under ledelse af Lasse Andersson slået sig sammen med udøvende kunstnere og kreative virksomheder om en række samtaler om kulturens rolle i en krisetid

"Vi skal ikke tro, at kunsten og kulturen løser den krise, vi står midt i, men vi skal være modige og stå fast på, at kunst og kultur er helt centralt, når vi skal forstå den verden, vi deler,” siger Lasse Andersson
"Vi skal ikke tro, at kunsten og kulturen løser den krise, vi står midt i, men vi skal være modige og stå fast på, at kunst og kultur er helt centralt, når vi skal forstå den verden, vi deler,” siger Lasse Andersson. Foto: Henning Bagger/ Ritzau Scanpix.

Indtil videre har der været masser af kultur under coronapandemien. Vi synger sammen foran hvert sit tv eller computer, Højskolesangbogen er kommet på bestsellerlisten, og streamingtjenester med film og anden underholdning har kronede dage. Men hvor er debatten om kulturens betydning i en krisetid?

Sådan spørger direktør Lasse Andersson fra kunstmuseet Kunsten i Aalborg og har på den baggrund indledt et samarbejde med en række udøvende kunstnere og virksomheder som Lego og Kvadrat omkring en række debatarrangementer, såkaldte talks, på museet.

”Det er i kriser, at vi ser modsvar opstå som svar på krisen. Det gælder i høj grad også inden for kunst og kultur. Vi skal ikke tro, at kunsten og kulturen løser den krise, vi står midt i, men vi skal være modige og stå fast på, at kunst og kultur er helt centralt, når vi skal forstå den verden, vi deler,” siger Lasse Andersson.

Tanken er, at debatterne skal have et globalt udsyn, og derfor har kunsten slået sig sammen med Nordic/LA, som er et dansk initiativ med base i Los Angeles i USA. En platform, hvor udøvende kunstnere og kreative virksomheder mødes og samarbejder.

”Det er blevet svært at skabe internationale kunstneriske samarbejder, når vi ikke kan mødes i den fysiske verden. Derfor er en dialog omkring kunst og kreativitet essentiel i forhold til at undersøge fremtidens muligheder,” siger Kristian Riis, der er guitarist i bandet Nephew og direktør for Nordic/LA.

De første debatter vil beskæftige sig med, hvordan kunst og kultur kan påvirke den måde, vi opfatter verden på i krisetider, og være et element i vores måde at komme videre på efter coronakrisen. Første arrangement er den 30. april og har fået titlen ”The Role of Art in a Time of Crisis” (kunstens rolle i en krisetid). I det deltager foruden Lasse Andersson Gitte Ørskou, der er direktør for Moderna Museet i Stockholm og tidligere formand for Statens Kunstfond, Bjørnstjerne Christiansen fra kunstnergruppen Superflex og administrerende direktør i Kvadrat Anders Byriel.

”Som kulturinstitution er vi nødt til at være modige og visionære på vegne af kunst og kultur, selvom det til tider kan være vanskeligt, når mennesker lider under den aktuelle sundheds- og økonomiske krise,” siger Lasse Andersson.