Coronavirussen rammer det danske kulturliv

Melodigrandprix uden tilskuere og mange aflysninger i virussens kølvand

Som følge af myndighedernes anbefalinger bliver X Factor på TV 2 uden tilskuere. Det samme gør andre større begivenheder i Danmark.
Som følge af myndighedernes anbefalinger bliver X Factor på TV 2 uden tilskuere. Det samme gør andre større begivenheder i Danmark. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.

10.000 gæster skulle lørdag have holdt en musikalsk fest sammen i Royal Arena i København, hvor det danske melodigrandprix holdes. Men sådan bliver det ikke. På grund af coronavirussen og de nye anbefalinger fra regeringen er det blevet besluttet, at grandprixet skal holdes uden publikum, og de 10.000 mennesker, der har købt billet til arrangementet, må altså se med hjemme fra stuerne.

Den danske sangkonkurrence, der sendes på DR 1, er ikke den eneste kulturbegivenhed, der bliver påvirket af coronavirussen og regeringens opfordring til at aflyse arrangementer med over 1000 gæster for at undgå smitte. Gentofte Bogmesse, der skulle have fundet sted lørdag og sidste år havde et besøgstal på 2500, er også blevet aflyst, og det samme gælder Orkesterfestivalen i DR Koncerthuset, der også skulle have fundet sted denne weekend, mens deltagerne i TV 2-programmet ”X Factor” denne fredag ikke synger for noget publikum, som de ellers plejer, men kun for de tre dommere.

På Det Kongelige Teater i København har man valgt ikke at aflyse forestillingerne, men besluttet sig for at halvere antallet af gæster, så antallet kommer ned under 1000. Det betyder, at publikum ikke kommer til at sidde ved siden af en gæst, men derimod vil have et tomt sæde på hver side.

H.C. Andersens Hus i Odense har ikke været nødsaget til at aflyse arrangementer, men er alligevel blevet ramt af coronavirussen, for turisterne fra de virusramte lande udebliver.

”Vi har de seneste år set en stigning i antallet af særligt kinesiske turister. I januar i år lå vi 20 procent over besøgstallet fra sidste år, så det tegnede rigtig lovende. Men nu er her næsten ingen,” siger Torben Grøngaard Jeppesen, der er direktør for Odense Museer, der står for H.C. Andersens Hus, til dagbladet Politiken.

70 procent af museets besøgende kommer fra udlandet og en stor del af dem fra Kina.