Prøv avisen

Dødsmesse for P2-kanalen, som vi kender den

Det er jo grotesk at gemme den klassiske musik væk, når man tænker på, at DR råder over et kor i verdensklasse og et symfoniorkester, der stadig kan blande sig med de førende i Europa, mener litteraturredaktør og musikanmelder på Morgenavisen Jyllands-Posten Jakob Levinsen. – Foto: Heine A. Pedersen.

Hvordan ser musikeksperter på, at den klassiske musik på P2 på tirsdag flytter til en DAB-kanal? Vi har spurgt tre musikkritikere, hvad det betyder for lytterne

800 års musikhistorie forsvinder ikke, fordi man henlægger en radiokanal til DAB i DR. Den klassiske musik spiller videre om natten på FM-båndet, hvor P2 bliver P1s nathold fra klokken 18 til 6. Og en ny kommerciel radiokanal, Radio Klassisk, åbner allerede i slutningen af november.

I mellemtiden har DRs presseafdeling travlt med at informere om omlægningen af P2, der blandt andet betyder, at de nye værtsbårne DAB-kanaler for jazz og klassisk musik ikke skal deles om de enkelte kanaler med andre musikgenrer og kulturprogrammer.

Kristeligt Dagblads musikanmelder Peter Dürrfeld er dog alligevel ærgerlig over udviklingen:

Nedskæringer bliver altid præsenteret som gevinster og fordele, så de glider lettere ned. Men jeg synes, at man sælger ud af vores kulturelle arvesølv ved at lukke P2, som vi kender det, siger Peter Dürrfeld og fortsætter:

Jeg ser det desværre som en større tendens til kulturel forfladigelse, når man tror, at alting løser sig ved at liberalisere det. Men sådan er udviklingen gået herhjemme, siden Brian Mikkelsen (K) blev kulturminister. Og man kan se samme tendens overalt i Europa, hvor det kulturelle arvesølv er det første, man ofrer under den økonomiske krise.

Berlingskes anmelder af klassisk musik, Søren Schauser, er mindre bekymret for ændringerne i DR:

Jeg har selv en DAB-radio, og jeg lægger aldrig mærke til, om jeg hører radio på FM-båndet eller DAB, der jo oven i købet er uden støj, så rigtig meget ville løse sig, hvis folk kom over på DAB. Og hvis folk vil have staten til at betale millioner af kroner for at holde liv i den klassiske musik, må man også kunne ofre 2000 kroner på en DAB-radio for at dyrke sin interesse for klassisk musik, siger Søren Schauser, der dog erkender, at folk, der i øjeblikket nyder P2 i dagtimerne på motorvejen, nok bliver nødt til at nøjes med den nye kommercielle kanal eller en cd med klassisk musik i bilen fremover.

Hvorfor kræve klassisk i radioen døgnet rundt? Lad os hellere få lidt mindre, men bedre radio. Klassisk musik er kunst, ikke tapet. Men nu er P2 også blevet en slags popkanal, der for det meste sender, hvad jeg kalder mesterhak. Og jeg håber, at den nye DAB-kanal vil bringe flere sammenhængende koncerter og erstatte de popsmarte bemærkninger med oplysninger, der kan gøre lytterne klogere, tilføjer Søren Schauser.Morgenavisen Jyllands-Postens litteraturredaktør og musikanmelder, Jakob Levinsen, mener oven i købet, at P2 selv bærer en stor del af skylden for, at formidlingen af den klassiske musik i DR nu kommer til at leve en slags skyggetilværelse på en DAB-kanal, som han siger:Det er en direkte illustration af, at musikafdelingen står meget svagt i DR-hierarkiet. Det er jo grotesk at gemme den klassiske musik væk, når man tænker på, at DR råder over et kor i verdensklasse og et symfoniorkester, der stadig kan blande sig med de førende i Europa. Men kynisk set har der nok i de senere år manglet ledere med viljen til magt i DRs musikafdeling. For ingen har turdet tage de kampe med ledelsen, som man godt kunne have vundet med stærkere folk i spidsen, siger Jakob Levinsen og fortsætter:

Man skal huske, at DR groft sagt er grundlagt omkring den klassiske musik, der har fulgt virksomheden i hele dens historie. Uden klassisk musik og DRs ensembler ville DR heller ikke have kunnet opføre så store bygninger i tidens løb. Og ikke mindst i monopoltiden har det også været helt afgørende for den klassiske musik, at der var vilje og talent til at få klassisk ud til så mange som muligt gennem P2. Men det P2, jeg selv voksede op med, var også et andet og mere dynamisk P2 end det, man kender i dag. Dengang transmitterede man eksempelvis løbende fra landsdelsorkestrene, så P2 virkelig var hele Danmarks musikkanal.

De seneste år har P2 desværre udviklet sig til en gang frøken-radio, hvor man taler ned til lytterne. Efter min mening formidler man klassisk musik, som om det var både svært, lidt fjollet og noget nær det sidste, som folk, der er fremme i skoene, skal høre.

Han mener, at der er en bizar form for slowmotion omkring formidlingen af klassisk musik i DR.

Alt fra heavyrock til verdensmusik i DR bliver ellers formidlet med en enorm entusiasme og et betydeligt større talent, selvom de musikgenrer i virkeligheden på mange måder er smallere. Det lyder, som om selvværdet omkring den klassiske musik simpelthen er forsvundet fra musikafdelingen på P2, siger Jakob Levinsen, der derfor hilsner den nye kommercielle radiokanal for klassisk musik, der blandt andet er skabt i samarbejde med landsdelsorkestrene, velkommen:

Selvfølgelig er det en lille spæd ting. Men det er i øvrigt også en udvikling, man har set andre steder i verden, hvor det er gået godt. Og der findes mange driftige danskere, der elsker klassisk musik for meget til at sidde og vente længere på, at der kommer en sendevogn fra DR og gør arbejdet for en.

Peter Dürrfeld er mindre begejstret:

Jeg har selvfølgelig et håb om, at den nye kommercielle kanal bliver okay, selvom jeg har mine tvivl. Men måske er løsningen også at høre mere DAB-radio.

ohrstrom@k.dk