Ubesværet og smuk åbningskoncert med Beethoven, Mozart og Niels W. Gade

Righoldig åbningskoncert i smuk ramme på Herlufsholm, hvor årets kammermusikfestival har fokus på Beethoven

På tredje år kører HICSUM-festivalen i denne uge på det ærværdige gods Herlufsholm nord for Næstved. Betegnelsen dækker over Herlufsholm International Chamber Music Festival, og det er vist noget af et tilfælde, at de to latinske ord ”Hic sum” betyder ”Her er jeg”.

Men samtidig er dette faktum netop i år både tankevækkende og træffende, for i anledning af 250-året for Beethovens fødsel står ugen med de mange koncerter i hans tegn.

Det er dog ikke lutter Beethoven, publikum bliver præsenteret for i den usædvanligt smukke ramme, som festsalen på Herlufsholm udgør. Ved åbningskoncerten lagde man imidlertid ud med Beethoven, nemlig hans strygekvartet opus 95 i f-mol med tilnavnet ”Serioso”.

Den blev spillet med fynd og klem af ”husensemblet”, den tyske Henschel Quartett. De fire fremragende strygere forsøgte – heldigvis – ikke at nedtone kanterne i det innovative Beethoven-stykke – musikken er den sidste af de 11 strygekvartetter, han komponerede, inden han i sin sene periode frem til sin død i 1827 atter tog livtag med genren i de værker, man har kaldt de gale strygekvartetter.

Men ”Serioso” fra 1810 har så megen kant og vildskab, at man kan opleve den som en slags tyvstart på de g(eni)-ale værker, der skulle følge i 1820’erne. Dens fire satser kunne høres som et smugkig ind i Beethovens laboratorium, et udtryk for den markante ”Her er jeg!”-side af hans karakter.

Det samme kan ikke siges om Mozarts strygekvartet nr. 21, som de fire musikere i Nightingale String Quartet efterfølgende tog under kærlig behandling – klichéen ment i bogstavelig forstand. For det lysende værk i D-dur fra 1789 blev smukt og naturligt forløst i alle fire satser, wienerklassik som det rene kildevand, tilsyneladende sprunget ubesværet frem fra Mozarts uudtømmelige melodiske brønd.

Efter pausen forenede de otte strygere fra de to kvartetter sig i Niels W. Gades strygeoktet i F-dur fra 1848. Også det er et firsatset værk, men fra romantikkens storhedstid og tydeligt inspireret af Mendelssohn, som i Leipzig havde fremmet den danske guldalderkomponists karriere, men som var død året forinden som blot 38-årig. Gades musik ånder nok af den otte år ældre Mendelssohn, men det er vel ikke udelukkende bagklogskab, hvis man mener også at kunne høre et særligt dansk skær over det helt igennem livsbekræftende værk?

Konceptet med at lade de to strygekvartetter forene sig i en oktet bliver også anvendt på festivalens sidste dag. I dag, fredag, kan man nemlig i den sidste Beethoven-fejring i årets HICSUM-regi høre et program, der indledes med Sjostakovitjs klaverkvintet, og hvor man som med Beethoven-indslaget har valgt den berømte sats ”Grosse Fuge” fra 1825, hvorefter man sætter punktum med Mendelssohns strygeoktet opus 20 i F-dur.

Også det stammer fra 1825 – et besynderligt sammenfald, eftersom Mendelssohn var 39 år yngre end Beethoven. Forklaringen er den smukke, at Mendelssohn ligesom Mozart var et vidunderbarn, og det er ingen overdrivelse at hævde, at hans oktet er en sand juvel i kammermusikkens lange historie.