Da virkeligheden indhentede Svend Åge Madsens fremtidsvision

Svend Åge Madsen bruger sit forfatterskab til bedre at forstå sig selv. –

Svend Åge Madsen bruger sit forfatterskab til bedre at forstå sig selv. – Foto: Mikkel Berg Pedersen/Polfoto

I dag skifter vi selvfølgelig ikke tilværelse dagligt, men udskiftningen foregår jo i meget højere grad end dengang. Både i forhold til bolig, arbejde og partner.
Svend Åge Madsen

I 1980 udkom romanen ”Se dagens lys”, hvor alle mennesker vågner op ved siden af en ny partner hver dag. Med nye børn, venner og familie samt et arbejde, der også udskiftes dagligt. Dengang var bogen opstået som en vild forfatteridé, men i dag kan Svend Åge Madsen se mange ligheder med nutidens samfund

Bogen var et tankeeksperiment. Idéen opstod efter en morgen, hvor Svend Åge Madsen lå og halvsov, da en kvinde kom ind og lagde sig hos ham. Han var stadig ikke helt vågen, mens de lå sammen, så da han slog øjnene op, var han stadig lidt i tvivl om, hvem kvinden i sengen var. Det var hans kone. Selvfølgelig. For Svend Åge Madsen var lykkeligt gift med Lise, som han havde levet sammen med, siden han var helt ung.

Men søvnens eller drømmens spørgsmål satte den finurlige Madsen-hjerne i gang. For hvad nu hvis man hver morgen vågnede op med en ny kvinde ved sin side. Hvis hverdagens genkendelighed – eller forudsigelighed – aldrig nåede at indfinde sig, men hver dag var helt ny. Til sidst var det derfor ikke kun partneren, der blev skiftet ud, men også børn, familiemedlemmer og arbejdet. Og i 1980 udkom så romanen ”Se dagens lys”, som i dag, 37 år senere, slet ikke forekommer helt så utænkelig eller ”langt ude”, som da Svend Åge Madsen skrev den.

”I dag skifter vi selvfølgelig ikke tilværelse dagligt, men udskiftningen foregår jo i meget højere grad end dengang. Både i forhold til bolig, arbejde og partner. Man kan sige, at fleksibiliteten er kommet ind i vores liv på alle områder,

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.