"Danmark er ikke bygget på kristne værdier": Moderne Erasmus Montanus skriver sig direkte ind i vores nutid

At enkelte replikker føles en kende forældede ændrer ikke på det faktum, at Christian Lollikes Erasmus Montanus på Aarhus Teater står øverst på listen over de mest vellykkede Holberg-opsætninger til dato

Emil Prenter er et godt og sikkert valg som Erasmus Montanus, når han skal fylde store sko efter skuespiller Andreas Jebro, som oprindeligt spillede rollen i 2019, skriver anmelder Lene Grønborg Poulsen.
Emil Prenter er et godt og sikkert valg som Erasmus Montanus, når han skal fylde store sko efter skuespiller Andreas Jebro, som oprindeligt spillede rollen i 2019, skriver anmelder Lene Grønborg Poulsen. . Foto: Pressefotos.

Tilbage i 2017 storhittede Aarhus Teater med opsætningen af ”Erasmus Montanus” i Christian Lollikes instruktion. Forestillingen var en udpræget publikumssucces, fik gode anmeldelser og gjorde næsten rent bord til årets Reumert-uddeling. Derfor kan man også her fem år efter nemt blive lidt nervøs for, om succesen kan leve op til sit eget rygte – og om den stadig har brod og aktualitet i en forandret verden, der har oplevet både en international pandemi samt en krig i Europa.

Værket i Christian Lollikes version genopsættes i denne sæson for tredje gang som en fejring af jubilæet ”Dansk Teater 300 år”. Den 23. september 1722, var det nemlig første gang, at skuespillere talte dansk fra en teaterscene, hvilket skete i et stykke af netop Ludvig Holberg, "Den Politiske Kandestøber" på Grønnegadeteatret i København.