Danmarks Radio vil satse på tro og etik

DR vil i et nyt debatprogram undersøge, om tro gør det nemmere at tage stilling til livets svære valg, siger vært Bjarke Stender

I mandagens udgave af DRs nye program om tro og etik var temaet graviditet og abort
I mandagens udgave af DRs nye program om tro og etik var temaet graviditet og abort.

Der er to streger på graviditetstesten.

Kvinden er 21 år og halvvejs igennem sin uddannelse til pædagog, da hun opdager, at hun er gravid. Faderen til barnet har meldt klart ud, at han ikke vil have noget at gøre med barnet. Selv er hun vokset op uden en far, og hun ønsker derfor ikke, at historien skal gentage sig over for hendes ufødte barn.

Samtidig er hun bekymret for sin økonomi og omgangskredsens reaktioner.

LÆS OGSÅ: DR foretog live-vielse af homoseksuelle

Spørgsmålet er, om hun skal stå ved sin ret til at få foretaget en abort, eller om hun skal beholde barnet?

Eksemplet med den unge kvinde kunne DR 2s seere følge mandag aften. Programmet var det første af 10 afsnit i programrækken De 3 bud, som undersøger, om troen kan give brugbare svar, når vi skal træffe afgørende valg i livet.

Hver aften er tre paneldeltagere, som har forskellige religiøse ståsteder, klar med deres bud på, hvordan dilemmaerne kan løses.

En af deltagerne er Thomas Søbirk Petersen, der forsker i etik ved Roskilde Universitet og er medlem af etikpanelet på etik.dk. Han er rødglødende ateist og stærkt kritisk over for religiøst funderede argumenter. I mandagens program meldte han klart ud, at man ikke blot skal træffe valg ud fra sin mavefornemmelse, men altid i samspil med fornuften.

Jeg vil vise, at ateisme er et seriøst bud på en livsanskuelse, og at man sagtens kan tro på det gode i mennesket og have svar på konkrete etiske problemstillinger uden at være religiøs og konsultere sin gud. Jeg læner mig selv op ad teorier, hvor alle referencer til Guds eksistens er skåret væk, siger han.

Hos Elon Jepsen er holdningen en helt anden. Han er teologistuderende ved Aarhus Universitet og akt iv i Aarhus Valgmenighed. Bibelen er den bog, han bygger sit menneskesyn på og henter inspiration fra til sine holdninger. Men han erkender, at Bibelen ikke altid indeholder færdige svar, og at fornuften også spiller en vigtig rolle:

Min kristne tro spiller rigtig meget ind på mine holdninger til dilemmaerne, og fordi jeg medvirker i programmet, har det tvunget mig til at tage stilling til, hvad jeg mener. Jeg bliver skærpet på mine holdninger, men jeg forsøger samtidig ikke at lyde for skråsikker og se tingene fra flere vinkler, siger han.

Bjarke Stender, som er kendt fra DR 2-serien De omvendte og Eksistens på P1, er vært på programmet. Med De 3 bud vil han sætte fokus på, hvordan mennesker træffer svære valg i livet. Er det nemmere at træffe sine valg, når man har en tro at hente svarene fra? Og er ateister og tvivlere på mere gyngende grund end troende?

Uanset om man er troende muslim, ateist eller kristen, så kommer der tidspunkter i livet, hvor man er i tvivl om, hvad det rigtige svar er. Det er et fælles menneskeligt vilkår. Og når vi lander det sted, bruger vi både vores fornuft og det, vi tror på, til at navigere. Det er dybt interessant at undersøge, hvad der gør udslaget, når valget skal træffes. Det har været sjovt at se, hvor vandene skilles religionerne imellem, og overraskende at se, når lighederne træder frem, og for eksempel en ateist og en katolik bliver, nå ja, næsten enige, siger han.

Til sidst i programmerne giver deltagerne deres bud på, hvordan dilemmaet skal løses.

I mandagens udgave mente Thomas Søbirk Petersen, at den gravide kvinde enten skulle vælge en abort eller føde barnet og derefter bortadoptere det.

Elon Jepsen stod ved sin holdning og frarådede en abort, mens den tredje paneldeltager, gadepræst Anni Albæk, selv ville have valgt en abort, hvis hun var i kvindens sted.