Prøv avisen
Interview

Svend Brinkmann: Dannelse handler om at komme væk fra sig selv

”Man udvikler sig selvfølgelig personligt, men gennem noget andet. Det er derfor, at vi læser litteratur, og derfor vi tager på dannelsesrejse. Det handler om at komme væk fra sig selv for at kunne komme tilbage til sig selv,” siger Svend Brinkmann, der selv tog til USA som 22-årig. Foto: Casper Dalhoff/ritzau

Bankdirektørsønnen Svend Brinkmann blev opdraget til, at man ikke bør skylde nogen noget. Men en sommer blandt amerikanske hjemløse lærte ham, at alle ikke har den mulighed

Allerede i flyet kunne Svend Brinkmann mærke, at han var ved at flytte sig som menneske i mere end én forstand. Det var første gang, han rejste alene over Atlanterhavet, og alene logistikken i på egen hånd at skulle komme fra JFK-lufthavnen i New York til det herberg i Spanish Harlem, hvor han skulle arbejde som volontør gennem sommeren, var en ny og spændende udfordring.

”Det er jo ikke noget særligt, men når man prøver den slags for første gang, er man jo lidt spændt på, om man kan klare det. Men selvfølgelig kan man det,” siger psykologiprofessoren Svend Brinkmann og vrider sig lidt i sin havestol med et nervøst grin, da det tilsyneladende pludselig går op for den store selvafviklingsekspert, at han faktisk er ved at fortælle sin egen selvudviklingshistorie.

”Det var i sommeren 1998. Jeg var 22 år, gik på universitetet og havde ingen kæreste og næsten ingen penge i den periode, så jeg havde grebet muligheden, da jeg havde set, at Mellemfolkeligt Samvirke tilbød de her volontørrejser, hvor man selv skulle betale billetten, men så fik kost og logi mod at hjælpe til på et herberg.”

Da han først nåede frem til herberget, var det som at lande i en scene fra Eddie Murphy-filmen ”Coming to America”, fortæller han.

”Herberget blev drevet af en sort prædikant-type med masser af kraftigt tilbagestrøget soul-hår, men ingen tænder i overmunden. Blandt de hjemløse gik der alle mulige vilde historier om ham, men han gik hele tiden selv og sagde ’praise the Lord’ og ’amen’. Præcis som prædikanten fra ’Coming to America’.”