Prøv avisen

Dansk arkitektur i Bahrain

Det nye museum har facade mod vandkanten af Den Arabiske Golf i Bahrain. – Foto: Wohlert Arkitekter A/S.

Wohlert Arkitekter A/S har netop fået indviet et nyt arkæologisk museum ved Den Arabiske Golf. Flere bestillinger er på vej

Heldigvis er ikke alt dansk faldet i unåde i den muslimske verden. Firmaet Wohlert Arkitekter A/S i København har netop bygget et arkæologisk museum ved Qalat al-Bahrain ned til Den Arabiske Golf.

Bestillingen på det 2000 kvadratmeter store museum til 45 millioner kroner, kom fra Shaikha Mai bint Mohammad al Khalifa, der er medlem af kongefamilien i Bahrain og viceminister med ansvar for den nationale kulturarv. Hun kontaktede arkitekt Claus Wohlert efter et besøg i Danmark i 2003, hvor hun havde beundret det danske firmas byggeri i Kongernes Jelling.

Sådan et ville hun også have i sit land. Det skulle ligge i samme område, som arkæologiprofessor P.V. Glob (1911-85) fra Århus i 1950erne havde lokaliseret som central handelsplads for Dilmun-kulturen, der har rødder tilbage til cirka 3000 f. Kr.

Bevillingen til det danske museumsbyggeri kom ikke i stand uden dramatik. Shaikha Mai er underlagt Bahrains informationsminister, og han var i første omgang tilsyneladende mere interesseret i at bruge penge på fremtidens end på fortidens kultur. Men hun fik sin vilje. Ligesom hun også fik gennemført, at Qalat al-Bahrain-området er kommet på UNESCOs verdensliste over umistelige kulturværdier.

I kølvandet på P.V. Globs opdagelse fulgte arkæologer, etnografer og andre fagfolk, som gravede og analyserede, og op af ørkensandet dukkede forsvundne byer og templer fra den gamle Dilmun-civilisation, som ifølge myterne var selveste Paradisets Have.

Om Glob og Bahrain kan man blandt andet læse i nogle af arkæolog Flemming Højlunds bøger fra Moes-gaard Museum ved Århus. Blandt andre den engelsk-arabiske Discovering Dilmun. 50 years of Danish Investigations i forbindelse med en stor udstilling på Bahrains Nationalmuseum i 2005, og Glob og Paradisets Have. De Danske Ekspeditioner til Den Arabiske Golf, som udkom på dansk i 1999.

Wohlert Arkitekter A/S ledes af Claus Wohlert og Torben Schmidt. Firmaet blev grundlagt af Claus Wohlerts far, Vilhelm Wohlert (1920-2007), bedst kendt som arkitekten bag kunstmuseet Louisiana nord for København.

Herhjemme har tegnestuen desuden stået for en lang række kirkebyggerier og -restaureringer. Blandt andet af Skt. Jørgens Kirke, Næstved, Vor Frue Kirke, København, Hørsholm Kirke, Nordsjælland, Skt. Ansgars Kirke, København, Vor Frelsers Kirke, København, Vejleå Kirke, Ishøj, Flintholm Kirke, Frederiksberg og Udlejre Kirke, Ølstykke. Ligesom den har sat sit markante præg på museer og udstillingsbygninger i både ind- og udland. Lige nu arbejder den med en omfattende udbygning af Davids Samling i København og med flere arkæologiske museer i Bahrain.

Det lille arabiske kongedømme Bahrain mellem Saudi-Arabien og Qatar-halvøen har for alvor fået øjnene op for det danske arkitektfirma.

boas@kristeligt-dagblad.dk