Dansk forfatter frifundet i Libyen

Da en ellers løsladt dansk-libysk forfatter protesterede over forholdene under et fængselsophold i Libyen, blev han fængslet på ny. Men nu er han frifundet

En libysk domstol har frifundet forfatteren Jamal al-Haji for myndighedsfornærmelse. Al-Haji, der har dansk statsborgerskab, har tidligere siddet flere år i fængsel i det nordafrikanske land.

- De libyske myndigheder må nu acceptere, at Jamal al-Hajis ret til at udtrykke sine synspunkter omkring menneskeretssituationen i Libyen, siger Hassiba Hadj Sahraoui, der er stedfortrædende leder af Amnesty Internationals afdeling for Mellemøsten og Nordafrika.

Jamal al-Haji har tidligere været dansk gift og har også boet her i landet i en årrække, før han i 2001 rejste tilbage i Libyen. Han blev i 2007 anholdt, da han sammen med andre planlagde en demonstration til minde om de dræbte under et sammenstød mellem politi og demonstranter.

Han blev idømt 12 års fængsel, og nåede at sidde fængslet i godt to år under ekstreme forhold. Blandt andet sad han i flere måneder isoleret i ekstrem varme på et stinkende fængselstoilet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Han nåede dog kun at være på fri fod i omkring ni måneder, før han igen blev anholdt og fængslet igen.

Han havde forinden sendt en klage til det libyske justitsministerium, hvor han opremsede alle de menneskeretsovertrædelse, han blev udsat for under det første fængselsophold. På den baggrund blev han sigtet for fornærmelse af myndighederne.

Ifølge Amnesty International er al-Haji nu frifundet ved en statslig sikkerhedsdomstol og løsladt.