Dansk guldalderkunst under hammeren i Paris

Dansk kunst står allerøverst på den kulturelle dagsorden i Paris, hvor en samling af 300 malerier overvejende fra den danske guldalder sælges på auktion, samtidig med at Vilhelm Hammershøis malerier udstilles på Jacquemart-André-museet

De, der har besøgt Hammershøi-udstillingen på Jacquemart-André-museet nær Champs-Élysées og har fået lyst til selv at eje et værk af den danske maler, kan få lysten stillet på auktionen, hvor værket ”Solnedgang over Holte” (ikke det viste) er til salg og vurderet til 190.000-265.000 kroner.
De, der har besøgt Hammershøi-udstillingen på Jacquemart-André-museet nær Champs-Élysées og har fået lyst til selv at eje et værk af den danske maler, kan få lysten stillet på auktionen, hvor værket ”Solnedgang over Holte” (ikke det viste) er til salg og vurderet til 190.000-265.000 kroner. Foto: Lionel Bonaventure/AFP/Ritzau Scanpix.

En af de store udenlandske samlinger af dansk guldalderkunst kommer i næste uge under hammeren i Paris, når 300 værker af danske malere sættes til auktion. Malerierne repræsenterer 100 års dansk malerkunst fra slutningen af 1700-tallet til begyndelsen af det 20. århundrede og dækker dermed ikke kun den klassiske guldalderperiode omkring C.W. Eckersberg fra 1800 til 1850, men ”den lange guldalderperiode i dansk malerkunst”, som Matthieu Fournier, kunstekspert ved auktionen, formulerer det.

”Det er første gang, at så stor en samling af dansk kunst sælges i Frankrig,” konstaterer Matthieu Fournier, der vurderer de over 300 malerier til en samlet værdi på mindst 3,8 millioner kroner.

De, der har besøgt Hammershøi-udstillingen på Jacquemart-André-museet nær Champs-Élysées og har fået lyst til selv at eje et værk af den danske maler, kan få lysten stillet på auktionen, hvor værket ”Solnedgang over Holte” er til salg og vurderet til 190.000-265.000 kroner.

Værkerne giver et panoramabillede af over 100 års dansk malerkunst, der spænder fra Nicolai Abraham Abildgaard og J.L. Lund til Eckersberg, Marstrand og Exner, men også senere kunstnere som Jais Nielsen. Portrætterne er fremtrædende i samlingen, som Jørgen Roeds portræt af en ung dreng, mens Lorenz Frølichs maleri af kongen Svafur, der tvinger Durin og Dvalin til at love ham Tirfing-sværdet, illustrerer motiverne fra den nordiske mytologi. Og C.F. Aagaards skildring af Møns Klint er et af samlingens mange landskabsbilleder.

Samlingen tilhører en anonym fransk kunstsamler, som blev forelsket i både Danmark, dansk kultur og litteratur og i særlig grad det danske guldaldermaleri. I løbet af godt et årti hen over 1960’erne og 1970’erne besøgte han Danmark adskillige gange og opkøbte hektisk den store samling af danske malere.

”Han opdagede, hvordan malerkunsten afspejlede selve landets sjæl, og hvordan disse malerier genlyder af ekkoet fra bondelandet, strandene, landskaberne, himlen og lyset i Danmark,” hedder det i auktionskataloget.

”Han var som kunstelsker betaget af Italien og italiensk malerkunst, men opdagede så Danmark og den danske kunst, der også er betydeligt inspireret af Italien. Samlingen tæller adskillige værker med italienske motiver, som for eksempel Eckersbergs munkeprocession i et italiensk kloster. Men også de danske landskaber, som er et gennemgående motiv, fascinerede samleren, og han besøgte mange forskellige egne af Danmark og på alle årstider for at se virkeligheden bag landskabsmalerierne,” siger Matthieu Fournier.

Samlingen, der tidligere er blevet vist ved udstillinger i Nordfrankrig i Roubaix på museet La Piscine og på MuMa i Le Havre, bliver nu spredt for alle vinde.

”Auktionen henvender sig til et internationalt publikum. Der er en interesse for ikke kun den danske, men nordisk kunst, og publikum vil ikke kun være fransk, men også nordeuropæisk og amerikansk. De mest interesante af værkerne vil formentlig blive erhvervet af europæiske museer,” forventer Matthieu Fournier.

Auktionen finder sted i dag og i morgen.