Prøv avisen

Kunstnerpar står bag den største danske kirkeudsmykning i udlandet

Kunstnerparret Maja Lisa Engelhardt og Peter Brandes har med deres kirkekunst sammen forvandlet Calvary Chapel i La Mirada, der ligger uden for Los Angeles i USA. – Fotos: Biola University.

Calvary Chapel i Californien er genopstået som kirke, efter at kunstnerparret Maja Lisa Engelhardt og Peter Brandes har fuldført den hidtil største danske kirkeudsmykning i udlandet

Da det danske kunstnerægtepar Maja Lisa Engelhardt og Peter Brandes sagde ja til at udsmykke universitetskirken Calvary Chapel på det evangelikale Biola University i det sydlige Californien, var det på én betingelse:

”Der skulle komme den største tornado, og alt det eksisterende skulle ryddes ud. Bænke, stole, gulv, belysning – alt interiør skulle fjernes. Og det sagde de ja til,” fortæller Peter Brandes, der sammen med sin hustru har tilbragt en del af sommeren i Californien for at installere den nye kunst sammen med danske og amerikanske håndværkere.

Forvandlingen af Calvary Chapel i La Mirada uden for Los Angeles er en slags fælles hovedværk for Maja Lisa Engelhardt og Peter Brandes, der begge er blandt tidens bedst kendte og mest erfarne kirkekunstnere, men som aldrig før har udsmykket en kirke i fællesskab.

Efter to års arbejde, der mestendels foregik i en værkstedshal på Fyn, kunne det sydcaliforniske universitet i fredags officielt indvie det nye kirkerum, som foruden den nye danske kirkekunst også har fået nyt interiør i dansk design. Det skete ved en særlig gudstjeneste, der kredsede om det opstandelsestema, som Brandes og Engelhardt har skænket en central plads i kirken.

Hver af den korsformede kirkebygnings fire fløje blev indviet med digtoplæsninger, musik, salmesang af den kristne afroamerikanske mezzosopran Ruth Naomi Floyd og bibelrecitationer af universitetsstuderende.

Rummet var fyldt med flere hundrede gæster, der sad på Arne Jacobsens ”Grand Prix”-stole og bænke i lys fynsk egetræ designet af arkitekten Jane Havshøj. Det naturlige centrum for publikum var Maja Lisa Engelhardts enorme forgyldte altervæg med en skildring af Jesus, der står op af graven, ledsaget af Peter Brandes’ 32 farverige glasruder, der lader motiver af Bibelens fortællinger spejle sig i opstandelsens lys.

Til indvielsen var kirken fyldt med flere hundrede gæster. Det naturlige centrum for publikum var Maja Lisa Engelhardts enorme forgyldte altervæg med en skildring af Jesus, der står op af graven, ledsaget af Peter Brandes’ 32 farverige glasruder med bibelske motiver. – Fotos: Biola University.
Maja Lisa Engelhardt inviterer kirkens gæster til at røre ved altervæggen.