Danske landsforrædere får egen udstilling

Fra 2012 åbner Frøslevlejrens Museum en udstilling om tiden efter Anden Verdenskrig, hvor lejren husede danskere og hjemmetyskere, der havde været i tysk tjeneste under krigen

Fårhuslejren blev efter Anden Verdenskrig straffelejr for danskere, der støttede Besættelsen og havde været i tysk tjeneste. Nu får lejren en permanent udstilling om årene efter befrielsen. --
Fårhuslejren blev efter Anden Verdenskrig straffelejr for danskere, der støttede Besættelsen og havde været i tysk tjeneste. Nu får lejren en permanent udstilling om årene efter befrielsen. --. Foto: Nationalmuseet.

De fleste kender museet ved den dansk-tyske grænse under dets nuværende navn, Frøslevlejren, hvor danske frihedskæmpere blev holdt fanget i slutningen af Anden Verdenskrig.

Men i årene 1945-1949, efter krigens afslutning, skiftede lejren navn til Fårhuslejren og var hjemsted for et omfattende retsopgør. Til at starte med under modstandsbevægelsens kommando og sidenhen som en statslig straffelejr.

Historien om livet i Fårhuslejren i årene efter krigen bliver nu fortalt, når Frøslevlejrens Museum ved hjælp af donationer åbner dørene for den største danske lejr, der blev anvendt til at internere og straffe såkaldte landsforrædere.

"Vi er utroligt glade for donationerne. De gør det muligt at realisere en udstilling, der fortæller historien om Fårhuslejren," siger Henrik Skov Kristensen, overinspektør ved Nationalmuseet, Frøslevlejrens Museum, i en pressemeddelelse.

Flere end 3000 af fangerne var mandlige medlemmer fra det tyske mindretal i Sønderjylland. De havde gjort krigstjeneste i den tyske hær eller på anden måde støttet tyskernes besættelse af Danmark. Fangerne blev led i et omfattende efterspil, som også i dag er omdiskuteret og af nogle bliver betragtet som et uretfærdigt retsopgør.

Selvom de fleste danskere i 1945 glædede sig over befrielsen, deltog de danskere, som havde været på tyskernes side under krigen, ikke i jubelen. Vreden mod dem var på det tidspunkt så stor, at man straffede dem ved at spærre dem inde i Fårhuslejren, hvor de skulle afsone straffen.

Til perioden med Fårhuslejren blev senere knyttet begrebet "fårhusmentalitet", som er et symbol på følelsen af at være uretfærdigt dømt.

Men når udstillingen åbner, er det alle nuancerne omkring Fårhuslejren, der bliver sat fokus på.

"Det er vigtigt for os at vise den behandling, der foregik her, og som er omdiskuteret den dag i dag. Hernede i grænselandet har det en særlig aktualitet. Mindretallet har hele tiden haft opfattelsen af, at de blev uretfærdigt behandlet, men det er ikke mindretallets selvforståelse, vi vil vise, men i stedet hele baggrunden for retsopgøret," siger Henrik Skov Kristensen.

Udstillingen bliver en del af Frøslevlejren, som er en af Europas bedst bevarede tyske fangelejre fra Anden Verdenskrig.

Lejren blev etableret som museum i 1965. I forbindelse med udstillingen, som åbner i 2012, bliver der blandt andet vist gamle billeder, digte og breve, som fangerne skrev, og som dengang blev konfiskeret, fordi de indeholdt nazistiske ytringer.

marianne.knudsen@k.dk