Danske skuespillere: Ingen ligeløn på film og teater

Skuespillerforbund kender til problemet og opfordrer skuespillere til at indberette forskelsbehandling.

Der er problemer med ligestillingen blandt mandlige og kvindelige skuespillere i danske film og på landets teaterscener. Det fortæller flere kvindelige skuespillere til Kulturen på News

Kvindelige skuespillere får angiveligt ikke lige så meget i løn som deres mandlige kolleger for det samme arbejde. Kulturen på News har talt med flere end 10 skuespillerinder, som alle fortæller om problemer med manglende ligeløn mellem kønnene for at udføre det samme arbejde.

- Det er stort problem, man har en verden, der er så kønsopdelt, så man ikke sætter lige løn på lige arbejde, siger Ann Elenora Jørgensen til Kulturen på News.

Skuespilleren fra "Italiensk for Begyndere" og "Forbrydelsen" står ikke alene. Også stjernen fra "Kvinden i Buret", Sonja Richter, mærker, hvordan hendes mandlige kolleger får mere i løn for samme arbejde, end hun gør.

- Det er et kæmpe problem. Jeg oplever det hele tiden, når jeg forhandler kontrakt, siger Sonja Richter.

Den seneste rapport fra Skuespillerforbundet med fokus på manglende ligeløn "Løn og Køn" er fra 2007 fastslog den gang, at der var problemer med lige løn for lige arbejde.

En af årsagerne til den manglende ligeløn er, at der er for få roller til kvinder, som derfor lader sig nøjes.

Hos Dansk Skuespillerforbund kender man alt til problematikken, men som forbund har de svært ved at ændre tingenes tilstand, fortæller formand Katja Holm. Og hun tager gerne et medansvar for at komme forskelsbehandlingen til livs:

- Tal med dine kolleger, om hvad de tjener. Og kom til os, hvis der et problem, siger Katja Holm.