De ældre vil bo socialt: Seniorbofællesskaber hitter

Over halvdelen af alle bofællesskaber er i dag forbeholdt seniorer, viser en ny landsdækkende kortlægning. Men det er sparsomt med viden om, hvordan de ældre trives i den populære, sociale boform

Seniorbofællesskabet Kamelia Hus i Valby i København har taghave med væksthus, hvor beboerne kan dyrke grøntsager og urter og mødes for at hygge sig sammen.
Seniorbofællesskabet Kamelia Hus i Valby i København har taghave med væksthus, hvor beboerne kan dyrke grøntsager og urter og mødes for at hygge sig sammen. Foto: Laura Stamer.

Lysten til at bo og leve blandt jævnaldrende er stor hos landets ældre. Så stor, at seniorbofællesskaberne nu udgør over halvdelen af de i alt godt 400 bofællesskaber, der i dag er etableret i Danmark. Det viser en ny rapport fra Aalborg Universitet lavet i samarbejde med interesseorganisationen Bofællesskab.dk.

“Interessen for seniorbofællesskaber har taget voldsomt fart de seneste fem-seks år, og de findes nu i stort set alle kommuner," siger Rudy Madsen. Han er administrator i Bofællesskab.dk, som blandt andet rådgiver nye bofællesskaber om etablering og styreform.

"Vi oplever, at mange gerne vil bo mere socialt, blandt andet fordi en del ældre føler sig ensomme og ikke længere har lyst til at eje og vedligeholde egne mursten,” siger han.

Rapporten, der udkommer indenfor de næste par uger, giver et indblik i udviklingen af antallet af bofællesskaber siden 1970.

“Vi har ikke tidligere haft et samlet overblik over hvor mange bofællesskaber, der er blevet etableret gennem årene. Det har vi nu, hvor vi også vil kunne følge udviklingen fremadrettet,” siger Jesper Ole Jensen, der er seniorforsker på Aalborg Universitet og en af forfatterne bag rapporten.

En nyere spørgeskemaundersøgelse fra Realdania og rådgivningsfirmaet Cowi bekræfter også de ældres lyst til at komme hinanden ved. Undersøgelsen viser, at hver fjerde borger i Danmark mellem 50 og 75 år er interesseret i at flytte ind i et seniorbofællesskab. Og en række seniorbofællesskaber melder om lange ventelister.

Til forskel fra de første bofællesskaber, der skød frem i begyndelsen af 1970’erne, og som ofte blev etableret af unge børnefamilier med fælles værdier, er mange seniorbofællesskaber i dag sat i verden af selskaber eller boligudviklere. Beboerne flytter ind i nøgleklare hjem typisk uden at kende hinanden på forhånd.

“Vi ved kun lidt om, hvorvidt de ældre rent faktisk trives i seniorbofællesskaberne,” siger Michael Asgaard Andersen, der er boliglektor på Det Kongelige Akademi - Arkitektur, Design, Konservering, og som forsker i netop bofællesskaber.

“Jeg tror, der vil komme udfordringer de næste år, som vi ikke kender omfanget eller karakteren af endnu. Er aldersspredningen stor nok til, at folk rent faktisk kan hjælpe hinanden? Og kan de finde ud af at bo sammen?”.

Men for Jens Jørgen Nielsen, 65 år og enkemand, er der ingen klager. Han flyttede for et år siden ind i A/B Bovieran i Ishøj nær København - et svensk boligkoncept, som er ved at vinde indpas i Danmark, og hvis navn står for "bo ved rivieraen".

“Det er den bedste beslutning, jeg har truffet i mit voksne liv. Jeg blev jo allerede venner med de andre i køen foran ejendomsmægleren,” siger han.

Og Jens Jørgen Nielsen er ikke den eneste, siger Gunvor Christensen, som forsker i seniorbofællesskaber hos VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

“Mange i seniorbofællesskaberne er godt tilfredse med at bo sammen med andre, der er i samme ende af livet.”

Det er sparsomt med viden om, hvordan det rent faktisk går for de ældre at bo sammen. Men en mindre undersøgelse af fællesskabsdannelse i tre nyere seniorbofællesskaber peger på tilfredshed med de nye rammer og naboer.

“For de fleste er det et meget bevidst valg at flytte i seniorbofællesskab. De har virkelig overvejet, hvordan de gerne vil bruge den sidste tid af livet. Og derfor ser vi også en ret høj grad af tilfredshed,” siger Gunvor Christensen.

“Men der er også nogle uindfriede forventninger, som især handler om, hvad et fællesskab skal være. Det er jo en stor størrelse og kan se meget forskelligt ud.”