Lige til ønskelisten: De bedste bøger fra 2015

Hvilken biografi er årets bedste? Og hvilke romaner bør man læse eller give i gave? Kristeligt Dagblads boganmeldere præsenterer her deres personlige favorit fra årets boghøst

Lige til ønskelisten: De bedste bøger fra 2015

Skønlitteratur

Sankt Nielsen og Madam Karrebæk: Da Gud var dreng. Høst og Søn.

6 stjerner
 
"Som den enestående billedskaber hun er, kaster Dorte Karrebæk stjernestøv ud i det endnu tomme rum. En modig og moderne nyfortolkning."
 
Anmeldt af Sara Nørholm

Harper Lee: Sæt en vagtpost ud. Lindhardt og Ringhof.

5 stjerner
 
"Udgivelsen af denne fortsættelse til klassikeren 'Dræb ikke en sangfugl' er en af årets overrumplende romangaver, hvor læseren sammen med den nu voksne datter Scout vender tilbage til byen Maycomb i Alabama og bliver klogere. Romanen er litteraturhistorisk interessant og charmerende i sig selv." 

Anmeldt af Kristine Kabel

Herman Melville: Typee & Omoo. Bindslev.

5 stjerner
 
"Herman Melvilles første romaner fuldender Flemming Chr. Nielsens enorme oversættelsesarbejde, og skildringerne af kulturmøder i Stillehavet er både lærerige og medrivende."
 
Anmeldt af Mads Rosendahl Thomsen

Marilynne Robinson: Lila. Gyldendal.

5 stjerner

"Pragtfuldt at læse en roman, der uden at skjule disharmoni og kriser nægter at give efter for konventionelle normer om sammenbrud og adskillelse som eneste udgang på uenigheder mellem mennesker. 'Lila' afslutter 'Gilead-trilogien', der vil stå som en nyklassiker i amerikansk litteratur."

Anmeldt af Michael Bach Henriksen

Jon Fosse: ”Trilogien Andvake”, ”Olavs drømme” og ”Kveldsvævd”. Batzer & Co.

6 stjerner
 
"Jon Fosse tilhører eliten i nordisk skrivekunst, måske endda eliten i europæisk skrivekunst. Han skriver på fascinerende vis om en verden af kaos, ensomhed og varme, der på én gang er nutid, genkendelig og mytologisk, fremmedartet."
 
Anmeldt af Anders Juhl Rasmussen

Edward St. Aubyn: Patrick Melrose-romanerne 1-5. Gads forlag.

5 stjerner

"Årets litterære oversættelses-begivenhed, hvor vi følger forfatterens alter ego Patrick Melrose fra barn til familiefar. Ekstrem rigdom, engelsk overklasse, dekadence, seksuelt misbrug, stofmisbrug, dyb fortvivlelse, overdådig og grotesk humor er ingredienserne i en udviklingsroman, der ikke ligner noget andet, man har set."
 
Anmeldt af Nils Gunder Hansen

Kjell Askildsen: De 18 bedste. Gyldendal.

5 stjerner

"Kender du ikke Norges store novelleforfatter, så er her muligheden for at stå på. 18 noveller, udvalgt af forfatteren selv, om besværet ved at være et menneske. Præcist, knapt og ret morsomt." 

Anmeldt af Mai Misfeldt

Bjørn Rasmussen: Ming. Gyldendal.

6 stjerner

”'Ming' er et værk, som vist ingen kan undgå at blive dybt berørt af. Der er næppe før skrevet så stærkt, ærligt, originalt og stilistisk suverænt om psykisk sygdom på dansk."
 
Anmeldt af Peter Stein Larsen

Signe Gjessing: Blaffende rum nænnende alt. Gyldendal.

5 stjerner

"Signe Gjessing repræsenterer en ejendommelig stemme i dansk lyrik. Hun formår med sit overrumplende, visionære særsprog at rokke ved vores gængse forståelse af tid og rum og vende op og ned på virkelighedens dimensioner, så man som læser sidder tilbage fuld af forundring."

Anmeldt af Martin Gregersen

Laura Lindstedt: Saksen. Turbine.

5 stjerner

"I sin overrumplende debutroman skriver den finske forfatter om en kvindes manglende evne til at elske sit barn. Med stor indsigt indkredser hun det uforståelige, men værner heldigvis om det gåde- og grufulde i tabet af kærlighedsevnen."

Anmeldt af Vibeke Blaksteen

Harald Voetmann: Syner og fristelser. Gyldendal.

5 stjerner

"Den tavse og døende benediktinermunk Othlo bliver ført til både himmel og helvede som en anden Dante. Det er sært fascinerende og helt ude af trit med, hvad man ellers ser i dansk litteratur lige nu."

Anmeldt af Lars Handesten 


Faglitteratur

Charlotte Bork Høvsgaard: Så er Thomas væk – om at miste en ægtefælle og meget mere end det. People’s Press.

5 stjerner
 
"Charlotte Bork Høvsgaards uendelig fine bog om at miste sin mand, pludseligt og alt for ung, og stå alene med et barn og en bunke minder illustrerer sørgmodigt smukt, hvordan man kan komme overens med det uafvendelige." 

Anmeldt af Lotte Kirkeby Hansen

David Bugge, Ole Morsing og Søren R. Fauth: Knausgård i syv sind. Anis.

Fire stjerner

"Denne velskrevne og ambitiøse antologi giver en indføring i Karl Ove Knausgårds fascinerende univers og kommer hurtigt til sagens kerne med alt, hvad dertil hører af dæmoni, kristne overvejelser og individets frygt for at fortabes i intethed." 

Anmeldt af Sørine Gotfredsen

Carl Henrik Koch: Spinoza. Kætter og filosof. Lindhardt og Ringhof. 

5 stjerner

"En ekstremt grundig filosofisk biografi, der ikke bare giver indsigt i en heroisk kætters liv og tanker, men lige så meget fungerer som en åndshistorisk indføring i det eksotiske og fascinerende, men også skræmmende 1600-tals- Holland, som man kender fra Rembrandts og Vermeers malerier." 

Anmeldt af Asger Brandt

Svetlana Aleksijevitj: Krigen har ikke et kvindeligt ansigt. Forlaget Palomar. 

6 stjerner

”'Krigen har ikke et kvindeligt ansigt' er stærk russisk litteratur og indimellem nærmest ubærlig læsning. Bogen er en litterær komposition af kvindestemmer, som hver især sætter ord på skønne, bevægende og grusomme erfaringer fra slagmarken." 

Anmeldt af Svend Skriver

Elisabeth Møller Jensen: Dengang i Lemvig. En Familiehistorie. Gyldendal. 

5 stjener

"Det er erindringslitteratur på et meget højt niveau. En sindsoprivende, men trods det forfærdelige og barske også en smuk bog, åben og modig – og en dementi af påstanden om at kærlighed ikke kan være had."

Anmeldt af Claus Grymer

Jacob Kronika: Berlins undergang. Dagbog fra Det Tredje Riges fald. Lindhardt og Ringhof. 

5 stjerner

"Journalisten Jacob Kronika væver tindrende poesi af mørk absurditet og spraglet munterhed ind i krigens sidste dage. Et afgørende tidsdokument og stor kunst på samme tid."
 
Anmeldt af Rasmus Vangshardt

Bodil Ejrnæs og Geert Hallbäck: Studiebibelen. Bibelselskabet.

5 stjerner

"Et værk på 1756 sider, som er en gave og et ”must” for enhver bibellæser. En velkomponeret, overskuelig og flot bog, rig på nyttige oplysninger og klare og gode kommentarer."
 
Anmeldt af Steen Skovsgaard

Leif Andersen: Kroppen og ånden – sjælesorgens basis. Bind 1. Forlaget Kolon. 

5 stjerner

"Leif Andersen har skrevet et ambitiøst og modigt værk om, hvordan man taler et trøstens ord i dag – bl.a. med frugtbar inddragelse af sin egen religiøse tvivl og skepsis."
 
Anmeldt af Kristian Østergaard

Mihaly Csikszentmihalyi: God forretning. Ledelse, flow og skabelse af mening. Klim. 

5 stjerner

"Denne bog er ægte, velbegrundet og velargumenteret. Den efterlader læseren med væsentlige spørgsmål om meningen med livet og den bedste ledelse."

Anmeldt af Steen Hildebrandt

Gertrud Hvidberg-Hansen og Gry Hedin: I skøn forening. Faaborg Museum 1915. Strandberg Publishing.

6 stjerner
 
"Dette er forskning og formidling på et meget højt plan – men ikke højere, end at den interesserede kan være med. En bog uden tomgang. Bogen er forbilledlig. Tillykke til Faaborg – det lille centrum i den store historie."
 
Anmeldt af Carsten Bach-Nielsen

Søren Schauser: Klassisk! People’s Press

5 stjerner  

"Man labber Schausers talrige sproglige kalorier i sig, fordi det store buffetbord med udsøgte operaer, symfonier og megen anden liflig musik også er så velgørende rigt på vitaminer. En stor fornøjelse at deltage i forfatterens lystvandring gennem musikhistoriens fascinerende landskab."

Anmeldt af Peter Dürrfeld

Donatella Di Cesare: Heidegger og jøderne. Forlaget Vandkunsten.

6 stjerner
 
"Epokegørende værk, der én gang for alle viser, hvordan antisemitismen er en central del i den europæiske filosofihistorie. Man vil ikke kunne læse Heideggers værker på samme måde efter denne udgivelse."
 
Anmeldt af Moritz Schramm

Sanni Nimb (red.): Den danske begrebsordbog. Syddansk Universitetsforlag.

6 stjerner

"En kæmpe synonymordbog, der går længere i ordenes forgreninger end sædvanligt. Det er en 1400 siders og 3 kilo tung gave til det danske sprog. Gå selv på opdagelse i ordskoven."
 
Anmeldt af Bo Hakon Jørgensen