De glatte trin

BØGER: Bjarne Reuter har mikset en fin cocktail af kærlighed, psykologi og intens spænding. Udkommer i dag

En fremragende psykolo-gisk spændingshistorie spændt ud over en afgrund af kærlighed. Det er, hvad Bjarne Reuter leverer med sin nye roman, »Barolo kvartetten«.

Bogen åbnes, tæppet går, og ind på scenen træder den verdensberømte og feterede koncertpianist David Zeeberg. Han har rundet de 70 år, er udstyret med et kæmpe ego, 10 guddommelige fingre og en fantastisk fornemmelse for pausering. Når Zeeberg spiller, så danser englene, og overalt, hvor han kommer frem, henriver og begejstrer han sit publikum.

Det må siges at være forhold, der kan få enhver selvfølelse til at række mod uanede højder. Men fra højderne lurer faldet. Og falder, det gør han, David Zeeberg - ad 44 glatte trin på en stejl skrænt ned mod en hård badebro. Bag faldet ulmer en glødende kærlighedshistorie. David Zeeberg og hans smukke og langt yngre kone, Anne, er begyndt at glide fra hinanden. Der er ikke plads til meget andet end musik og berømmelse i Davids liv, og ensomheden er begyndt at gnave sig ind på Anne.

En dag møder hun tilfældigt buschaufføren Lau, som øjeblikkeligt antænder en ild i hendes kærlighedsliv. Men forholdet giver også Bjarne Reuter anledning til en psykologisk rundvisning i tankerummet under Annes skønne hårpragt. For hvordan opgiver man ægteskabet med en mand, der fra den ene dag til den anden trak én ind i en fager ny verden af rigdom, kunst og luksus. Som Anne opsummerer situationen:

»Han opfandt mig, og jeg elskede at blive opfundet. Det mærkelige var, at jeg levede op til det i løbet af ingen tid. Opdagede sider af mig selv, jeg kunne lide. I starten har jeg vel efterlignet ham, ikke at han forventede noget i den retning, men siden voksede det frem på egen hånd, og jeg hørte Anne fra Helsingør tale med om Verdis Macbeth og Schulhoffs strygeorkester. (É) Det er så pisselækkert at være rig. Det er selvfølgelig ikke et rygte man skal offentliggøre. Jeg har to beskedne ønsker, jeg vil være rig og lykkelig.«

Lykken ligger hos Lau, og rigdommen hos David, og det er omkring dette dilemma i Annes tilværelse, at Reuter snor sin fortælling. Kærlighed bliver til krimi i romanen, da en plan om at tilrettelægge et hændeligt uheld på den stejle, glatte trappe pludselig dukker op som en mulighed for at kombinere rigdom og lykke i Annes liv. Og rigtig spændende bliver det hele, da fortiden ruller ind over bogen med historien om Davids første kone, der også mistede livet på skrænten med de glatte trin.

Er det mord eller tragisk ulykke? Ja, det er selvfølgelig en sag mellem Bjarne Reuter og hans læser. Men så meget kan jeg da røbe: »Barolo kvartetten« er en handlingsmættet og intens psykologisk roman, der med sin kærlighedshistorie og kriminalgåde fastholder og overrasker helt frem til de sidste bogsider.

Bjarne Reuter: Barolo kvartetten. Roman. 280 sider. 248 kr. Gyldendal.

kultur@kristeligt-dagblad.dk