De mange lag i Bibelen

Jesper Tang Nielsen har skrevet en vidende og inspirerende bog

De mange lag i Bibelen

Har man haft Jesper Tang Nielsen som underviser i bibelsk eksegese ved Det Teologiske Fakultet på Københavns Universitet, ved man, at han ved en masse. Og at han er god til at lære fra sig. Det er han også i bogform. Han har skrevet bogen ”Møder med Gud”, som en guide til nogle af de vigtigste steder i Bibelen, hvor Gud møder mennesker, og mennesker møder Gud. God bogidé. For som han skriver i den fine afslutning; ”Mennesket er altid i et forhold til Gud, som er andet og mere end det selv.”

Problemet med guides, eller indføringer om man vil, er, at de ofte enten bliver for overfladiske eller modsat forudsætter en stor viden. Det er en lille svaghed ved bogen, at det er lidt uklart, hvem Jesper Tang Nielsen har skrevet bogen til. Er det til dem, som allerede er godt inde i det bibelske, eller er det til dem, som først skal til at begynde? Nogle steder virker det til at skulle være det sidste, for langt det meste det første.

At indføre i det bibelske kræver en masse fravalg. Det er ikke altid nemt for den, som ved så meget. Man kommer til lige at ville have en forhistorie mere med eller bruge lidt for meget tid på forskellige oversættelser af hebraiske ord. At ”Møder med Gud” kun er på 142 sider er i sig selv et stort og vigtigt fravalg. At den også har fået et indsnævret emnefelt – steder i Bibelen, hvor Gud og mennesker mødes – giver et godt fokus. Men som Jesper Tang Nielsen også selv er inde på; der er virkelig mange steder i Bibelen, hvor Gud og mennesker mødes, også mange vigtige steder.

Det er ret godt gået, hvor meget Jesper Tang Nielsen får med, mens han ubesværet går gennem Det Gamle Testamente. Men der er ikke tvivl om, at det er, når han cirka halvvejs i bogen går over til Det Nye Testamente, hans eget forskningsområde, at bogen virkelig spræller.

Her mærker man ikke bare en stor viden, men også at der skal siges noget vigtigt. Forfatteren vil hen til noget, og sproget spidser mere til. Det almene opløses, der skæres til, udsagn står frem. Afsnittet med Paulus’ forståelse af ånd i kapitlet ”Ånden” er præcist og klogt. Det læste jeg flere gange. Gode åndsfolk prøver ihærdigt at tale noget ånd ind i en til tider åndløs verden. Men ofte når åndskampen ikke meget længere, end at vi også har brug for noget åndelig føde. Jesper Tang Nielsen ville kunne skrive en bog om, hvad det så er. Vi har allerede noget af den her. En bog, som også vil kunne blive læst uden for teologiske og kirkelige kredse.

I bogens sidste kapitel ”Ordet blev kød” bliver man taget med helt ind i Johannesevangeliet. Det er udfordrende at følge med, det er skarp teologi, og det er godt, for der er ikke noget bedre, end når en forfatter kan sit stof, vil dele det og har et velvalgt enkelt og klart sprog. Der åbnes for de mange lag, der findes i Bibelen. Og pludselig møder man Gud igen.

Nogle vil argumentere for, at en lidt bred og almen indføring i det bibelske er den bedste måde at få folk til at læse i Bibelen. Jeg tror mere på, at man skal udvælge sig et specifikt og lidt snævert emne, droppe de akademiske hensyn og så bare køre på. Jesper Tang Nielsen, som ikke længere er universitetslektor, men fra 2020 har været præst i Vartov og Københavns Valgmenighed, har rigtigt set forsøgt det sidste. Der kunne godt være blevet taget et fravalg eller to mere, skåret endnu mere til, særligt i første halvdel af bogen, men det er småting. Jesper Tang Nielsen har skrevet en vidende, læsevenlig og inspirerede bog. Næste gang skriver han én, der er endnu bedre.