Anne Lise Marstrand-Jørgensen: De mindste skal blive de største

 Anne Lise Marstrand-Jørgensen fik sit folkelige gennembrud med tobindsromanværket (2009-2010) om ...

Anne Lise Marstrand-Jørgensen fik sit folkelige gennembrud med tobindsromanværket (2009-2010) om middelalderkvinden Hildegard af Bingen. Senest har hun i 2014 udgivet romanen ”Dronningen af Saba og Kong Salomon”. – Foto: Jens Dresling/Polfoto

Jesus viste os, at man ikke skal måle mennesker på, hvor meget magt og rigdom, de kan vise, men på hvor meget kærlighed de kan give
Anne Lise Marstrand-Jørgensen

Juleevangeliet viser , at Jesus ikke kun stod på de svage, udsatte og udstødtes side, men satte sig i deres sted, mener forfatteren Anne Lise Marstrand-Jørgensen

Det må have været koldt og mørkt, da Maria og Josef ankom til Betlehem. Maria var højgravid og havde formentlig haft småveer under hele rejsen, men nu gjorde det for alvor ondt. Der skal ikke megen empati til at forestille sig, hvilken angst hun må have følt, da det blev klart for hende, at der ikke var plads til dem nogen steder i byen, mens veerne blev stadig voldsommere.

Hvor der er hjerterum, er der husrum, siger man. Men det var der ingen steder. Til sidst gav en barmhjertig mand dem dog det eneste, han havde – en stald.

Der må have lugtet forfærdeligt, og en stald fuld af dyreekskrementer er vel nærmest så fjernt fra et moderne hospital, som man kan komme. Stalden skulle være fødestue for verdens frelser, selvom en stald også bliver beskrevet som det usleste sted i verden senere i Lukasevangeliet, hvor Jesus fortæller lignelsen om den fortabte søn, som netop sidder i et helvede af en stald, mens han pludselig begynder at længes efter sin rige far. Men Juleevangeliet er historien om, hvordan kongernes konge, den højeste af alle, steg ned i vores helvede som en modsætning til alle jordiske herskere, der kun længes efter mere magt.

Prøv en måned for 0 kr.
Alle læsere kan få adgang til alle artikler og avisen i 4 uger uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.