Debutbog giver ordet til almindelige russere og ukrainere

Journalisten Frederik Tillitz havde nogen tid tænkt på at udgive en bog om Ruslands forhold til nabolandene, men så kom invasionen i Ukraine og tvang ham til på kun en måned at skrive "Russerne kommer"

Frederik Tillitz' bog "Russerne kommer" begynder i marts 2022 i Ukraine med begravelsen af grænsevagten Denys Svigur. På billedet sørger den faldne soldats mor, Olena.
Frederik Tillitz' bog "Russerne kommer" begynder i marts 2022 i Ukraine med begravelsen af grænsevagten Denys Svigur. På billedet sørger den faldne soldats mor, Olena. Foto: Ólafur Steinar Gestsson.

Hvornår og hvordan fik du idéen til at skrive bogen?

Min oprindelige idé var, at jeg ville samle nogle af de reportager, jeg har lavet i Østeuropa gennem de seneste år. Jeg havde en følelse af, at noget var under opsejling, at Vestens og nabolandenes forhold til Rusland ikke ville blive mindre aktuelt. Så jeg fik den idé, at mine indtryk fra Rusland, Ukraine, Belarus og Moldova kunne samles til noget større, men jeg manglede en form for aktualitets-krog, før jeg gik videre med idéen.

Denne artikel er en del af denne serie:
Krigen i Ukraine

Så i januar rejste jeg rundt i bil gennem Rusland med den ene af bogens to fotografer, Anders Rye Skjoldjensen, mange tusind kilometer ned langs Volga alt imens mere end hundred tusind russiske soldater var opmarcheret ved grænsen til Ukraine. Jeg begyndte at tænke på at tale med et forlag, selvom jeg dengang ikke troede på, at der ville komme en invasion. Det var der i øvrigt ingen af de mange russere, jeg talte med, der gjorde. Selv ikke dem fra magtpartiet Forenet Rusland. 

På hvilken måde er bogen blevet anderledes fra den, som du forestillede dig at skrive?

Jeg har altid troet, at min første bog skulle være én, jeg gik og skrev på i flere år, hvor hver en formulering var endevendt. Men i kraft af den russiske invasion fik jeg pludselig en klar redaktionel deadline. Jeg skulle skrive bogen på mindre end en måned, og i den periode skulle jeg også nå en reportagetur til det krigshærgede Ukraine.

En stor del af bogens indhold baserer sig på mine tidligere reportageture og de noter, lydoptagelser og artikler, jeg havde derfra, men hele manuskriptet skulle skrives igennem forfra. Jeg skrev og skrev, så jeg fik betændelse i begge underarme, så man må sige, at det var en hård, men hurtig fødsel.

Hvilken bog har inspireret dig mest i arbejdet med denne bog?

"Secondhand-tid" af Svetlana Aleksijevitj, som beskriver den store samfundsomvæltning, Sovjetunionens sammenbrud var for den almindelige russer. En større omvæltning end Afghanistan-krigen, Tjernobyl-ulykken og måske endda Anden Verdenskrig. Denne bog er udover at være intet mindre end et mesterværk i høj grad baseret på interviews med almindelige mennesker ligesom min egen bog.

Det er ikke mine egne analyser og perspektiveringer, der fylder alt i bogen. I stedet forsøger jeg ligesom Svetlana Aleksijevitj at give ordet til de mennesker, der bor og lever i det naboskab, som findes mellem Rusland og dets nabolande. Jeg har bestræbt mig på at lade dem give deres egen udlægning af deres livssituation og deres syn på konflikten.

I ”Bag om bogen” stiller vi en aktuel forfatter tre faste spørgsmål om vedkommendes nye bog.