Demente finder minder frem på museum

Den Gamle By i Aarhus har åbnet en erindringslejlighed, der skal hjælpe ældre med demens til at huske fortiden

En såkaldt "erindringslejlighed" skal hjælpe med at bringe dementes sanser i spil, så de kan grave erindringer frem fra den ellers mistede hukommelse. Modelfoto.
En såkaldt "erindringslejlighed" skal hjælpe med at bringe dementes sanser i spil, så de kan grave erindringer frem fra den ellers mistede hukommelse. Modelfoto. Foto: Erwin WodickaErwin Wodicka.

En madam blå. Skibet skal sejle i nat. Et stykke broderi. Genstande og sange fra 1950erne, der kan sende især ældre danskere en rejse ned ad mindernes avenue. Det gælder også ældre med demens, hvis tingene præsenteres rigtigt.

Det mener folkene bag en ny udstilling i Den Gamle By i Aarhus, hvor man har indrettet en treværelses lejlighed i stil fra 1950erne.

LÆS OGSÅ: Demens kommer ikke med alderen

Den såkaldte Erindringslejlighed, der åbnede dette forår, skal bringe de dementes sanser i spil og hjælpe dem med at grave glemte erindringer frem fra den ellers mistede hukommelse. Lejligheden ligger på førstesalen i et tidstypisk byhus lige over en radiobutik og en broderiforretning. I lejligheden træder man direkte ind i en autentisk tidslomme fra 1950erne med originale møbler og genstande.

Selv de rengøringsmidler, vi bruger, som brun sæbe, sprit og eddike, ville man også have brugt i 1950erne. Og så kommer der jo også til at lugte rigtigt, siger museumsinspektør Tove Engelhardt Mathiassen, der har stået for indretningen af lejligheden.

De besøgende bliver inviteret til at hjælpe med at lave kaffe, dække bord, arrangere blomster i vase, servere kage og sætte en plade på grammofonen. Værtinden sætter sig måske til klaveret og får alle til at synge med. Et album med Richs-billeder, en symaskine eller datidens nymodens højfjeldssol kan også være med til at aktivere sanserne og vække erindringen.

Det er gribende at se, hvordan mange af deltagerne liver op og begynder at deltage i det sociale liv, når de deltager i vores erindringsforløb, siger museumsdirektør Thomas Bloch Ravn.

Den Gamle By startede allerede i 2005 et særligt erindringsforløb i samarbejde med Aarhus Kommune, og med støtte fra Oticon Fonden og The John and Birthe Meyer Foundation er lejligheden blevet en realitet.

Forløbet har resulteret i mere end 300 besøg fra områdets lokalcentre og en større opmærksomhed fra social- og sundhedsuddannelserne.

Ph.d.-studerende fra Aarhus Universitet forsker i demens med udgangspunkt i Den Gamle Bys erindringsformidling.

Desuden er museer i England, Holland og Sverige blevet inspireret af Den Gamle Bys erindringsarbejde, og Japanske socialarbejdere besøgte 1950er-lejligheden for nylig.

Erindringslejligheden er forbeholdt arbejdet med erindringsformidling, men er åben for øvrigheden den 9. og den 10. juni, hvor der er gratis rundvisninger.