Den bibelske Martha taler til alle urolige sjæle

Er Jesus virkelig en stresscoach? Ja, mener sygehuspræst Lotte Lyngby, og efter endt læsning, må man give hende ret

Lotte Lyngby: Kære Martha. Ord om Gud til et liv med stress. Unitas Forlag.
Lotte Lyngby: Kære Martha. Ord om Gud til et liv med stress. Unitas Forlag. Foto: Fra bogen.

Der vil ganske sikkert være en del af Kristeligt Dagblads læsere, der vil mene, at det er lige lovlig smart, når de læser, at Jesus kan bruges som stresscoach.

Umiddelbart lyder det skørt og ikke så lidt poppet, og mange når ganske sikkert også at tænke, at der dog vel må være grænser for, hvad Guds søn skal lægge krop og navn til på det moderne samfunds betingelser.

Men når man så har læst sygehuspræst Lotte Lyngbys Kære Martha. Ord om Gud til et liv med stress, ja, så må man nødvendigvis tænke helt anderledes om den sag.

For ikke nok med at Lotte Lyngby ved, hvad hun taler om, når det gælder stress (som det fremgik af et interview med hende her i avisen forleden, har hun selv prøvet at gå ned med arbejdsrelateret stress hele to gange), men hun er rent faktisk også i stand til på meningsfuld måde at bringe evangeliet i spil i forhold til de stressfaktorer, som et moderne arbejdsliv indeholder.

Lotte Lyngsø tager udgangspunkt i sine egne erfaringer. Hun ved meget om de farer, der lurer, når man, især som ung kvinde, vil leve op til alle forventninger, ikke mindst ens egne, og derfor slet ikke er i stand til at sætte realistiske grænser for, hvad det er menneskeligt muligt at overkomme.

Man vil være perfekt til det hele, men ingen kan være perfekt til alting, og hvis man alligevel forsøger, risikerer man at havne et sted fysisk og psykisk, hvor man slet ikke er i stand til at udrette noget som helst.

LÆS INTERVIEW MED LOTTE LYNGBY
: Jeg bruger Jesus som stresscoach

Man havner i et limbo, hvor man ikke kan planlægge eller udføre selv de simpleste opgaver, men stort set kun kan græde og sove.

Som præst er man tvunget til selv at sætte grænser for sine forpligtelser, og det kan være meget svært, hvis man samvittighedsfuldt gerne vil gøre alting godt og gøre alle tilfreds.

Fordringen om at yde det optimale er der altid, den slipper ingen seriøst arbejdende præst for.

Spørgsmålet er alene, hvordan man forholder sig til mængden af opgaver uden at føle, at man svigter i sit embede.

Det er her Jesus kommer ind i billedet som stresscoach. Lotte Lyngby skriver:

Der er især fire punkter, hvor Jesus viser os vej, når det handler om at slippe fri af stress. Jesus hjalp ikke alle. Jesus hvilede sig. Jesus bad. Jesus gjorde ikke alle tilpas. De fire punkter handler om at sætte grænser for sine opgaver, at sætte grænser for sine kræfter, at sætte grænser for sin magt og at sætte grænser for sin afhængighed af andres mening om os.

Lotte Lyngby tager desuden afsæt i en række af fortællingerne om Jesu liv og i enkelte af Jesu lignelser for at belyse nogle af de stressfremkaldende situationer, som ethvert moderne arbejdsliv er fuldt af.

Efter hvert afsnit sætter hun to faste rubrikker til læserens overvejelse.

Den første hedder: Tankens udfordring.

Den anden: Hjertets fordybelse.

I det første tilfælde er der tale om helt konkrete spørgsmål til læserens eget liv, som for eksempel: Holder bekymringer dig vågen om natten?.

I det andet gives eksempler på tekster, som læseren kan meditere over eller grunde over i dagens løb, for eksempel: Hvem af jer kan lægge en dag til sit liv ved at bekymre sig?.

Bogen afsluttes i samklang med dette skema.

Her er et afsnit med fakta om stress skrevet af ledende psykolog Pia Ryom, Arbejdsmedicinsk Klinik på Aalborg Universitetshospital, og et afsnit, der, som bogens titel antyder, er udformet som et brev til den bibelske Martha.

Lotte Lyngby erklærer, at Martha er hendes yndlingsmenneske blandt alle Bibelens personer, den hun bedst kan lide, fordi hun her er de uroliges sjæles repræsentant. Den kvinde, som alle stress-truede vil kunne identificere sig med, og som derfor også bør kunne tage Jesu ord til Martha til sig som ord netop henvendt til dem:

Martha, Martha! Du gør dig bekymringer og er urolig for mange ting. Men ét er fornødent. Maria har valgt den gode del, og den skal ikke tages fra hende.

kultur@k.dk

Kristeligt Dagblad bragte fornylig et interview med Lotte Lyngby om bogen. Læs artiklen på

k.dk/livogsjael