Den danske nationalkomponist gav en vellykket begyndelse på den store Carl Nielsen-festival 

Tre værker af den danske nationalkomponist skabte næsten fynsk forårsstemning i DR Koncerthuset i København

DR Symfoniorkester hylder den store danske komponist Carl Nielsen med en festival, hvor alle de vigtigste værker bliver opført i DR Koncerthuset i København. Festivalen fik sin begyndelse ved en koncert torsdag aften.
DR Symfoniorkester hylder den store danske komponist Carl Nielsen med en festival, hvor alle de vigtigste værker bliver opført i DR Koncerthuset i København. Festivalen fik sin begyndelse ved en koncert torsdag aften. Foto: Ritzau Scanpix.

Som chefdirigent for DR Symfoniorkestret har italieneren Fabio Luisi dyrket sin interesse for Carl Nielsens musik sammen med det orkester, som mere end noget andet i verden repræsenterer den særlige Carl Nielsen-tradition.

Nu hylder Luisi og orkestret den store danske komponist med en festival, hvor alle de vigtigste værker bliver opført i DR Koncerthuset i København – og det sker ikke mindst i anledning af, at DR Symfoniorkestrets skelsættende Nielsen-indspilninger for det hæderkronede pladeselskab Deutsche Grammophon netop er udkommet i en samlet cd-boks. Det har selvsagt vakt betydelig international opsigt.

Festdagene i DR Koncerthuset åbnede torsdag aften med det medrivende orkesterstykke "Helios", hvor Carl Nielsen sætter selve solen i musik. Den stiger langsomt op i et flimrende skær, og på middagshøjden når den en overvældende lyskraft.

Carl Nielsen opkaldte værket efter den græske solgud Helios. En 12 minutter lang klingende hyldest til solen og livet!

De seks symfonier af Carl Nielsen er en personlig og musikalsk udviklingsrejse uden lige. For fulde sejl begiver Nielsen sig ud i sine musikalske mål. Hans stil er allerede i 1. Symfoni enestående: Energisk, poetisk og overrumplende.

”Som et barn, der leger med dynamit”, skrev en anmelder, da symfonien blev spillet første gang i 1894. Andre pegede på, at den på det tidspunkt aldrende Johannes Brahms havde fået en dansk – og meget værdig – arvtager. 

Men inden præsentationen af denne symfoni havde publikum oplevet et af Carl Nielsen store præstationer for kor og orkester: "Fynsk Forår". Det er et af Carl Nielsens mest elskede værker overhovedet, en rørende hyldest i ord og toner til hans fødeø, Fyn.

Man kunne undervejs blive slået af den tanke, at dette næsten troskyldige værk fra 1921 blev spillet for dygtigt, for poleret af DR Symfoniorkestret, som om det rustikke forsvandt i en dyne af velklang, men det hjalp på sagen, da det talstærke børnekor gjorde sin entré og tog opstilling foren de professionelle musikere – og et af børnene udslyngede det berømte ”Tøsedreng!”, som mange vil huske fra Aage Berntsens kongeniale tekst til vennen Nielsens musik. 

DR Symfoniorkestret med Fabio Luisi. Koncertmester: Soo-Jin Hong. Sopran: Clara Cecilie Thomsen. Tenor: Jacob Skov Andersen. Baryton: Jens Søndergaard. DR Koncertkoret - Korsyngemester: Poul Emborg. DR Børnekoret - Korindstudering: Susanne Wendt.