Prøv avisen

Den europæiske civilisation er ved at uddø

”Den europæiske civilisation er ved at begå kollektivt selvmord på to fronter. For ud over den åndelige svaghed er vi også ved at kapitulere biologisk,” mener forfatter og historiker Bent Jensen. – Foto: Johnny Anthon Wichmann.

Europa har mistet sin tro. Både den kristne tro og troen på sig selv, siger forfatter og historieprofessor Bent Jensen, der mener, at Europa er ved at overgive sig selv til islam

Det er et dystert billede, den pensionerede historieprofessor og forfatter Bent Jensen tegner af Europas fremtid. For han taler ligefrem om den europæiske civilisations kollektive selvmord i et kontroversielt indlæg i Trykkefrihedsselskabets netmagasin, Sappho.

Kontinentets største problem er ikke den elendige økonomi i de sydlige eurozonelande i øjeblikket, men det manglende forsvar for de europæiske værdier, mener han:

Europa har mistet sin tro. Både den kristne tro og troen på sig selv. Når man holder op med at tro på sig selv, er det kun et spørgsmål om tid, før man bukker under. Og det er det, der er ved at ske for Europa, siger Bent Jensen og understreger, at emnet ikke er hans fagområde, men noget man kan se med det blotte øje, som han siger:

LÆS OGSÅ: Forsker: EU skriver gravskrift med afvisning af kristen arv

Det var for eksempel chokerende at se, hvordan man nægtede at indskrive den kristne kulturarv i EUs forfatning. Det var jo ikke en fælles troserklæring, men et simpelt historisk faktum, som man ikke turde sige højt. Men man kan ikke forestille sig Europas historie uden kristendom. Det var her, kristendommen slog rod. Men nu har værdirelativismen overtaget Europa. Under den kolde krig var der ingen, der rystede på hænderne. For vi følte os sikre på, at vores civilisation var bedre end modstandernes. Men nu er vi ved at overgive os til islam uden at forsvare os, og det er et dødstegn.

Er det ikke en meget dramatisk udmelding?

Nej, jeg synes, at den er realistisk. Den europæiske civilisation er ved at begå kollektivt selvmord på to fronter. For ud over den åndelige svaghed er vi også ved at kapitulere biologisk. Det er muslimske kvinder, der føder fremtidens europæere, mens Europas kristne kvinder i stigende grad vælger børn fra.

Men det er vel netop udtryk for europæisk frihedstænkning?

Ja, men det er også et demografisk selvmord. Og jeg kan ikke forstå, hvorfor det ikke bekymrer vores politikere mere. Det bliver snart et problem i mange europæiske lande, at de få i den arbejdende alder ikke kan tage sig ordentligt af de ældre. Når en civilisation mister troen på sine egne værdier og samtidig ikke engang har vilje til biologisk reproduktion, er den dømt til at dø.

Er frisind og rummelighed da ikke europæiske værdier?

Det, der er sket med stigende styrke, er, at den nødvendige selvkritik, som er en af den europæiske traditions store plusser, er gået fuldstændig over gevind. Man bukker og nejer og undskylder sig selv væk for alle de forfærdelige forbrydelser, der er blevet begået i tidens løb. Men man glemmer samtidig, at vi faktisk har opbygget en enestående civilisation, som vi kan være stolte af. Den side af Europa optager bare ikke den intellektuelle elite. Og det er et stort svigt.