Den gode kunst flytter til provinsen

Danske kunstelskere er blevet mere mobile. Og det kan mærkes i provinsen, hvor kunstmuseer oplever en stigende interesse fra både kunstnere og brugere

En næsten 100 år gammel københavnsk tradition blev brudt, da en af Danmarks største kunstsammenslutninger, Grønningen, i sidste uge åbnede på Bornholms Kunstmuseum. Det er blot det seneste eksempel på, at kulturelle hovedbegivenheder ikke længere nødvendigvis finder sted i hovedstaden, mener Lars Kærulf Møller, der er direktør på Bornholms Kunstmuseum.

For få år siden var det utænkeligt, at Grønningen kunne komme til Bornholm, men der er ved at blive nedbrudt nogle barrierer, der gør det muligt at få større kulturbegivenheder til provinsen. Publikum er blevet mere mobile, og internettet giver også nye muligheder for at nå bredere ud. Det kan godt være, at Bornholm ikke bliver kunsthovedstad i Danmark, men vi har slået et lille hul i Berlinmuren nu. Og det kan andre steder også gøre, siger Lars Kærulf Møller.

Nina Hobolth, der er direktør på Nordjyllands Kunstmuseum, mærker den samme tendens.

Der sker en decentralisering af kulturlivet i disse år. Man kan se det ved, at provinsen satser på kultur. Og det drejer sig også om, at stadig flere kunstnere aktivt tilvælger provinsen. Før i tiden skulle de arbejde i København for at gøre sig gældende, men nu er den globale landsby slået igennem. Og det kan være lige meget, om man arbejder i København, Berlin eller Aalborg, siger hun.

Lektor i kunsthistorie på Institut på Æstetiske Fag ved Aarhus Universitet Hans Jørgen Frederiksen bekræfter den fornemmelse.

Der er kommet et større publikum til kunstscenen i provinsen. Det kan man også se på gallerierne, der for eksempel trives godt i Århus. Der er stadig meget magt samlet i København, men det er ikke så iøjnefaldende, som det var for bare få år siden, siger han.

På Kunstmuseet Aros i Århus glæder kommunikationschef Bjarne Bækgaard sig også over, at danskerne i stigende grad er parate til at rejse langt for at se kunst:

Knap 20 procent af vores gæster kommer fra hovedstadsområdet. Vi plejer at joke med, at København har fået et nyt internationalt kunstmuseum, der ligger i Århus. Vi opfatter os ikke som et provinsmuseum, men som et internationalt museum. Og vi er lige så interesseret i, hvad der sker i London og Hamborg som i København. Men når det er sagt, er det også vores indtryk, at interessen for kunst har været stigende de sidste 10 år. Og jo større interessen er, desto større bliver mobiliteten også, siger Bjarne Bækgaard.

kultur@kristeligt-dagblad.dk