Prøv avisen
Film

Den lange vandring mod sig selv

4 stjerner
”At finde livets mening og forunderlighed er filmens tema. Den lange vandring ender med et svar og en ny begyndelse. At filmen naturmæssigt er en nydelse gør ikke oplevelsen ringere,” skriver Søren Hermansen om filmen. Foto: Fox Film

”Wild” handler om en kvindes krise og dens løsning, som hun finder på en vandring fra Mexico til Canada

I 1847 skrev Søren Kierkegaard til sin svigerinde Henriette, der var syg, at hun skulle huske at gå. ”Tab for alt ikke lysten til at gå. Jeg går mig hver dag det daglige velbefindende til og går fra enhver sygdom; jeg har gået mig mine bedste tanker til, og jeg kender ingen tanke så tung, at man jo ikke kan gå fra den. Jo mere man sidder stille, desto nærmere kommer ildebefindendet.”

Jeg tror næppe, Cheryl Strayed i 1995, da hun kom ud i en eksistentiel krise, havde læst Søren Kierkegaards brev, men hun gjorde det, han anbefalede.

Hun vandrede 1700 kilometer på den strækning, som man kalder Pacific Crest Trail (PCT). Det er en vandring fra den mexicanske grænse til USA op gennem de amerikanske veststater Californien, Oregon og Washington til den canadiske grænse. Det er en vandring gennem ørken, op over bjerge med sne og gennem grønne skove til British Columbia.

Vandringen tog hende 94 dage. Cheryl Strayed beskrev turen i sin bog ”Wild - lost and found on PCT”, der udkom i 2012, hvor den blev en bestseller. Cheryl (Reese Witherspoon) er en ung kvinde i slutningen af 20'erne, hvis liv er vildt og voldsomt. Ja, det er nærmest i opløsning, da hun tager beslutningen om at gå på PCT. Hendes mor er lige død af kræft i en alder af 45 år. Det har rystet datterens eksistens, og hun kaster sig ud i fester, stoffer og promiskuøst liv.

Hendes ægteskab med Paul går i stykker, da hun hele tiden er ham utro. Cheryl er vokset op i en familie, hvor faderen var fordrukken og voldelig, så hun ser ikke sin far mere. Pludselig står hun helt alene med sit liv.

Noget må der gøres. Hun har prøvet terapi, men det fører ingen steder hen. ”Nu er det slut med at snakke, nu må der handling til,” siger hun og forlader psykologen. Og så kommer der handling a la Kierkegaard til.

Hun påbegynder sinlange vandring ganske utrænet, men med en kolossal vilje. Under de 94 dage ser vi tilbageglimt til hendes vilde ungdomsliv og livet med den elskede mor, der elskede sine to børn over alt på Jorden. Undervejs følger vi hendes filosofiske overvejelser om, hvad livet egentlig drejer sig om.

I et glimt bebrejder hun moderen, at hun ikke drev det til mere. ”Vi bor i et faldefærdigt hus med elendig økonomi, og du er kun servitrice ligesom mig. Har du fattet noget?”. ”Ja,” svarede moderen. ”Jeg har fundet meningen,” og peger på Cheryl og hendes næsten jævnaldrende bror Leif.

At finde livets mening og forunderlighed er filmens tema. Den lange vandring ender med et svar og en ny begyndelse. At filmen naturmæssigt er en nydelse gør ikke oplevelsen ringere.

”Når man således bliver ved at gå, så går det nok,” siger Kierkegaard i brevet fra 1847. Det er filmen helt enig med ham i. I dag er Cheryl Strayed forfatter og bor i Portland i Oregon.