Prøv avisen
Bog

Den leddeløse folkekirke

2 stjerner
Foto: MICHAEL MOTTLAU/ritzau

Bente Hansens bog er ukritisk og overfladisk

Forfatteren Bente Hansen har interesseret sig for kirke og kristendom som henholdsvis tvivlende, tøvende og troende. Og i Gyldendals nye serie ”Til tiden” betragter hun kristendommen i et personligt og et historisk perspektiv.

Bente Hansen understreger nødvendigheden af at sondre mellem sekularisering og afkristning, idet sekularisering betegner kirkens overgang til verdslige ejerforhold og derfor slet ikke behøver at indebære nogen afkristning. Så tiden er såmænd ikke mere ugudelig end tidligere. For nok kan videnskaben måle og veje mennesket, men den kan til gengæld ikke sige noget om angsten, håbet, viljen og troen – med et ord: menneskets sjæl. Og den i litteratur uddannede magister leverer en udmærket kritik af J.P. Jacobsens roman ”Niels Lyhne”, der skulle have været kulturradikalismens ateistiske vimpel.

Desværre er Hansens analyse af ”Niels Lyhne” alt for kort. Hvilket hænger sammen med, at Bente Hansen på små 130 sider samtidig gennemgår en række kirkehistoriske omvæltninger, hvorfor fremstillingen bliver overfladisk.

Det er for eksempel tydeligt i kapitlet om ”Korstogenes æra”. Korstogene, skriver Bente Hansen, skulle blandt andet ”dæmme op for tabet af kirker og områder i de lande, hvor den nye muslimske tro havde fundet fodfæste”. Man overvejer udtrykket: ”fundet fodfæste”. Bente Hansen foregiver indledningsvis altså, at der var tale om frivillig overgang til ”den nye muslimske tro”.